Aanscherping regels milieuzone Brussel

Sinds 1 oktober gaan automobilisten met een oudere dieselauto van voor 1997 (Euroklasse 1 of ouder) op de bon als ze de Brusselse milieuzone inrijden. Naast dit verbod zijn alle buitenlandse automobilisten verplicht zich vooraf te registreren op de website www.lez.brussels. Vanaf 1 januari worden de regels strenger: dieselauto’s van vóór 2001 (Euroklasse 2 of ouder) en bezineauto’s van voor 1997 (Euroklasse 1 of ouder) mogen de zone niet meer in. 

De boete voor overtreding van het inrijverbod voor oude diesels is € 350,-. Voor niet-registreren staat een boetebedrag van € 150,-. De ANWB heeft de Brusselse autoriteiten verzocht om de registratieplicht te beëindigen. De milieuprestaties van Nederlands gekentekende auto’s en gegevens van overtredende auto’s zijn namelijk opvraagbaar via de RDW.

Het aanmelden kan via www.lez.brussels. De registratieplicht is voor alle personenauto’s en geldt voor 3 jaar. De regels gelden niet alleen in de gemeente Brussel maar ook in de 19 gemeentes die samen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vormen. De grote ring om Brussel (R0) - voor doorgaand verkeer - ligt niet in de milieuzone. Motoren vallen wel buiten de regeling en hoeven dus niet geregistreerd te worden.

 

Hoe te omzeilen?

Bezitters van een niet-toegelaten diesel- of benzineauto kunnen hun auto parkeren aan de rand van de milieuzone. Parkeerplaatsen in de buurt van metrostation Kraainem zijn daarvoor een optie vanwege de gunstige overstap op metrolijn 1 naar het centrum en de Europese wijk. Als je toch in het centrum met de auto moet zijn, kun je een dagkaart kopen voor € 35,-. Dit kan maximaal 8x per jaar. De aanvraag hiervoor kan ook via bovengenoemde website. Betaling kan met een creditcard. Ben je vergeten te registreren? Dan kun je dit op de dag van aankomst alsnog doen bijvoorbeeld bij aankomst in het hotel binnen de milieuzone.


Andere uitzonderingen

Voor bezitters van aangepaste auto’s - vanwege een handicap, oldtimers ouder dan 30 jaar en camperbezitters - is er de mogelijkheid om een ontheffing aan te vragen (‘afwijking’ op zijn Vlaams). Deze geldt eveneens voor 3 jaar en er zijn geen kosten verbonden aan een aanvraag. Houd er wel rekening mee dat de behandeling ruim 2 maanden kan duren. Pas na ontvangst van de officiële goedkeuring mag je de milieuzone in.