Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kentekenfraude in Duitsland

Vraag gesteld door op 13 januari 2022

Ik heb een bekeuring ontvangen uit Düsseldorf voor mijn auto; echter ik was daar niet en mijn auto ook niet. Ik vermoed kentekenfraude. Wat moet ik doen? 

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U meent onterecht een verkeersboete te hebben ontvangen uit Duitsland, omdat u daar niet met de auto heeft gereden op dat moment.

Contact opnemen

U kunt in eerste instantie contact op nemen met de Duitse instantie via de contactgegevens die op de brief vermeld staan en de situatie voorleggen. Daarnaast kunt u dan ook de foto opvragen.

Vragenformulier

Als u een boete ontvangt uit Duitsland, dan zit daar vaak een Anhörungsbogen bij. Dit is een vragenformulier. Op dit formulier geeft u uw persoonsgegevens weer. Daarnaast kan men invullen of men de overtreding toegeeft of juist niet. Soms is het ook mogelijk om daar een toelichting bij te noteren.

In uw geval kunt u hierop aangeven dat u niet op het genoemde moment in Duitsland bent geweest met uw auto. U kunt dit ondersteunen met bewijs. Dit bewijs kan bijvoorbeeld bestaan uit een kopie van uw kentekenbewijs en een verklaring van getuigen dat u niet met uw auto in Duitsland bent geweest.

Formeel bezwaar maken

Aan de hand van het vragenformulier en het bijgeleverde bewijs wordt onderzocht of er reden is het Bussgeldbescheid te wijzigen of te seponeren. Wanneer er wordt besloten u toch een boete op te leggen dan kunt u daartegen een officieel bezwaar indienen. Ook dan dient u bewijs te leveren dat u de overtreding niet hebt gemaakt.

Als er inderdaad sprake is van kentekenfraude, dan adviseer ik u hiervan aangifte te doen. 

Meer informatie over boetes uit Duitsland vindt u op onze website.