Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ik wil bij mijn bezwaar tegen boete voor met 2 wielen op het trottoir parkeren met artikelnr. wegenverkeerswet verduidelijken.

Vraag gesteld door Dubbelmans op 22 juni 2018

Bekeurd (via Parkeerbelastingambtenaar naar Justitie) voor parkeren met 2 wielen op trottoir i.p.v. 4 wielen op rijbaan (feit R315b). Wegdek tussen trottoirbanden 5,9m breed. Parkeren aan beide zijden toegestaan. Bij normaal parkeren aan beide zijden kan er geen brandweer, verhuiswagen, vuilcontainer uit de grond trekkende vrachtwagen enz. meer tussendoor. Al 16 jaar in die straat (Rutgerstraat Rotterdam) wonende zoon, die al die jaren half op het trottoir parkeert, zoals alle anderen ook doen. Er zijn nooit bekeuringen gegeven tot dit jaar. Ik wil in mijn bezwaar het zondigen tegen de regel van het met 4 wielen op de rijweg parkeren aanvoeren, dat ik bij op die manier parkeren de hinder van doorgang voor alle voertuigen breder dan een personenauto veroorzaak (met een foto aan te tonen). Dat is een overtreding van het zgn. kapstokartikel 5 van de Wegenverkeerswet van 1994 (Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.). Is dat een kansrijke aanpak?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af of het zinvol is bezwaar te maken tegen de opgelegde parkeerboete (parkeren met twee of meer wielen op de stoep) met het oog op artikel 5 WVW.

Het staat u uiteraard vrij bezwaar te maken tegen de opgelegde parkeerboete, maar ik vraag me sterk af, of dit het gewenste effect zal hebben. Feit blijft dat u een overtreding heeft begaan. Zo had u er ook voor kunnen kiezen de auto verderop te parkeren, teneinde stroperige verkeersdoorstroming te voorkomen.

Wegbeheerder aanschrijven
Tot besluit adviser ik u de gemeente re aan te schrijven met het verzoek de inrichting van de weg te heroverwegen, teneinde de verkeerssituatie te verbeteren.

Meer informatie over bezwaar en beroep vindt u op onze website.