Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijverbod in Duitsland en Rijbewijs inleveren

Vraag gesteld door M1977 op 29 januari 2018

Geachte,
zommer 2017 August onderweg naar huis op de Duitse snelweg was ik hard aan het rijen. Boete per post en die is gelijk afbetaald. Vier maanden dat is dus vorige week heb ik een Duits talig brief ontvangen waarin staat dat ik een maand rijverbod heb incl NL rijbewijs inleveren.
De vraag is wat moet ik doen?
Gezien dat de NL rijbewijs is een staatsdocument.
Sterker zonder rijbewijs heb ik serieus probleem met mijn werk.

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft een boete uit Duitsland gekregen wegens een snelheidsovertreding. U heeft tevens een rijverbod voor een maand opgelegd gekregen. U heeft uw rijbewijs echter nodig voor uw werk.

Rijverbod
In Duitsland kan bij een forse snelheidsovertreding naast een boete tevens een rijverbod worden opgelegd. Dit rijverbod geldt alleen voor Duitsland, dus niet in Nederland.

Na het onherroepelijk worden van de boete heeft u over het algemeen een aantal maanden (vaak vier maanden) de tijd om het rijverbod op uw rijbewijs te laten aantekenen. Dit staat in de brief.

Aantekenen op rijbewijs
Om het rijverbod te laten aantekenen moet u uw rijbewijs per aangetekende post opsturen naar de op de voorzijde genoemde instantie. Soms is het ook mogelijk zelf langs te gaan bij de instantie in Duitsland. Ook wordt wel eens toegestaan dat er een scan van het rijbewijs wordt opgestuurd. Ik adviseer u dit (telefonisch) na te vragen bij de instantie die op de voorzijde van de brief staat.

Laat u het verbod niet aantekenen, dan riskeert u een hogere boete als u toch rijdt in Duitsland en kan het rijbewijs in beslag worden genomen.

Ook adviseer ik u na te gaan/vragen wanneer het rijverbod ingaat. Soms gaat het rijverbod in op de dag dat het verbod wordt aangetekend. In andere gevallen gaat het verbod de dag erna in. Als u langs gaat in Duitsland en het rijverbod op dezelfde dag ingaat, dan moet u een tweede persoon (die in het bezit is van een rijbewijs) meenemen. U mag dan immers in Duitsland niet meer rijden.

Voor meer informatie over boetes Duitsland, verwijs ik u graag naar onze webpagina verkeersboete uit Duitsland.