Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Citroen C3: defect injectors

Vraag gesteld door mvherpen op 4 januari 2016

Hoi,

In 2012 had ik een probleem met mijn Citroen C3 (benzine). Het bleek te gaan om een defecte injector (verstuiver) bij één van de cilinders. Het was een bekend probleem, zei men bij de merkgarage (Driessen Citroen, Eindhoven), want het kon voorkomen dat ruitenwisservloeistof op de cilinders & injectors kon lekken. Daarom werd aangeraden om ook de spuitmondjes van de ruitenwissers te vervangen, zodat het probleem niet terug zou keren. Uiteraard heb ik dat laten doen.

We leven inmiddels in 2016. Op de eerste dag van het jaar, brandde het motormanagement lampje weer. Ik heb de foutcodes zelf uitgelezen en het blijkt te gaan om dezelfde fouten als in 2012. De reparatie bedraagt nu 600 euro en men wil nu alle injectors vervangen en wederom de spuitmondjes.

Mijn vraag: is dit een normale gang van zaken? Ik zou verwachten dat bij de reparatie van 2012 het probleem op zo'n manier opgelost zou worden dat het niet meer terug zou komen. Sterker nog, dit lijkt op een designfout. Wat zijn mijn rechten?

Met vriendelijke groeten,

Maikel

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft in 2012 een gebrek laten repareren aan uw auto. Een defecte injector bij een van de cilinders. De mogelijke oorzaak werd gezocht in een lekkage van ruitenwisservloeistof. De spuitmondjes van de ruitenwissers zijn destijds dan ook vervangen. Inmiddels is wederom een reparatie nodzakelijk. Het betreft hetzelfde gebrek.

Het probleem dat u schetst is inderdaad een bekend probleem. De dealer heeft dat in 2012 ook aangegeven. De dealer heeft destijds de spruitmondjes van de ruitenwissers vervangen. Dit heeft echter naar nu blijkt niet geholpen. De kosten voor herstel zijn 600 euro.

U hoeft van deze auto niet te verwachten dat u tot twee maal toe wordt geconfronteerd met hetzelfde gebrek als gevolg van de wijze waarop deze auto is gebouwd. U kunt hier als consument immers niets aan doen. Het betreft geen slijtage of verkeerd gebruik. De dealer zou ervoor moeten zorgen dat deze schade niet nogmaals voor kan komen. Het vervangen van de spruitmondjes alleen is kennelijk niet afdoende. De kosten, of althans een groot deel daarvan zou de dealer op zich moeten nemen. Komt u er met de dealer niet uit, dan kunt u zich wenden tot de Geschillencommissie Voertuigen.

Voor de wijze waarop u de dealer kunt aanspreken verwijs ik u naar ons "stappenplan klachten na aankoop".