Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bekeuring met fout in de 'fine 'notification'.

Vraag gesteld door Verweij3 op 30 juni 2018

3 Bekeuringen uit Italië (in 5 minuten). Op de fine-notification staat een fout. Het nummerbord is goed vermeld, maar het merk auto is fout. Er staat Citroen (zonder type), terwijl ik reed in een Nissan Qashqai. Maakt dit de bekeuring ongeldig?
Ik moet binnen vijf dagen (uiterlijk maandag a.s.) betalen. anders wordt het boetebedrag met € 25 verhoogd.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft 3 verkeersboetes uit Italië ontvangen. De overtredingen zijn begaan in een tijdsbestek van 5 minuten. Een van de gegevens op de boete is onjuist (Citro"en in plaats van Nissan). U vraagt zich af of dit een reden kan zijn om de boete niet te hoeven voldoen.

Vormfout
Net als in Nederland mogen kennelijke vergissingen of verschrijvingen in een Proces-Verbaal of boete aangepast worden door justitie.

Adviseer u in te loggen in het digitale dossier en controleer of op de foto wel uw voertuig te zien is. Alleen wanneer op de foto een ander voertuig te zien is, heeft het zin om bezwaar te maken.

Drie boetes binnen 5 minuten
Waarschijnlijk heeft u rondjes gereden in een autoluwe zone in Italië (ZTL). Ondanks dat het drie boetes betreffen in een kort tijdsbestek, worden ze wel beschouwd als drie afzonderlijke overtredingen.

Ontheffing
Indien het inderdaad boetes betreft voor het rijden in autoluwe zones zonder permissie, dan zou u bezwaar kunnen aantekenen, indien uw hotel in de zone was gelegen of wanneer u of een inzittende over een gehandicaptenparkeerkaart beschikte ten tijde van de overtredingen.

Verjaring
Op grond van art 201 Codice della Strada geldt er n Italië een verjaringstermijn van 360 dagen, binnen welke termijn de boete verstuurd moet zijn na de vaststellingsdatum van overtreding.

Meer informatie over verkeersboete uit Italië vindt u op onze website.