Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Roestvorming of doorroesten?

Vraag gesteld door Franck2 op 8 februari 2017

Mijn Ford Focus is 6,5 jaar oud en heeft op de achterklep roest onder de lak. De lak is niet beschadigd. Volgens de website van Ford en het garantieboekje van mijn auto heb ik 12 jaar garantie op "doorroesten van binnenuit" (zie: http://www.ford.nl/Service/Fordrijders/Garanties).

Volgens Ford is er echter sprake van roestvorming en valt dat niet binnen de garantie. Nu vraag ik mij af, is er verschil tussen "roestvorming" en "doorroesten"? Als mijn situatie niet onder die garantie valt, wat valt er dan wel onder?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Er is sprake van roestvorming (van binnen uit) aan uw Ford Focus van 6 1/2 jaar oud. Nu er nog geen sprake is van doorroesten wil Ford er niet aan om roestvorming op grond van garantie te verhelpen. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Indien onomstotelijk vast staat dat er sprake is van roestvorming van binnen uit, dan vind ik dat de Ford dealer het gebrek op grond van de fabrieksgarantie, dan wel op grond van de wettelijke garantie (conformiteit art 7:17 BW e.v.) moet verhelpen.

Ik kan het standpunt van Ford niet volgen; reden om auto regelmatig op roest te controleren, volgt uit een schadebeperkingsplicht. Indien roestvorming bijtijds wordt vastgesteld, blijft de schade beperkt.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.***

Reactie van Franck2:

Bedankt voor de reactie! Wanneer is er sprake van "roest van binnenuit", kan ik dat zelf ook zien?

Omdat de roest (bobbeltjes) onder de lak zit en omdat er aan de buitenkant geen zichtbare beschadiging is, ging ik er vanuit dat de roest van binnenuit komt en het daarom onder de garantie zou moeten vallen. (Helaas kan ik hier geen foto uploaden.)

Zijn er andere kenmerken waaruit kan blijken dat het juist wel of geen roest van binnenuit is?***

Reactie van Michiel Claesen:

Enige kenmerk voor roest(vorming) van binnenuit is blaasvorming (bobbels) op de lak. Betreft eigen gebrek van het plaatwerk zelf.