Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Moet ik het formulier, wat als bijlage bij het proces-verbaal vanuit Italië (Florence) is toegevoegd, verplicht retourneren?

Vraag gesteld door Nick Steenbakkers op 8 maart 2017

Ik heb een proces-verbaal ontvangen voor een overtreding van de italiaanse wegcode. Het betreft een drietal brieven waarvoor ik heb moeten tekenen voor ontvangst. Eén Italiaanse brief waarop de boete staat beschreven, een vertaling van deze brief en een formulier als bijlage. Ik heb blijkbaar met de huurauto 20 km te hard voorbij een autovelox toestel gereden dat net voorbij een oprit stond. Zuur geld, want het betreft een flinke boete van €200,69 (omdat ik direct heb betaald kreeg ik de korting van 30%, anders was het zelfs na 5 dagen €268,29)

De boete heb ik met mijn Creditcard betaald via EMO. (Ik ging er in ieder geval vanuit dat ik het toch zou moeten betalen, dus heb dit z.s.m. gedaan zoals het op de brief stond vermeld)

Nu heb ik nog een vraag over de bijlage. Dit betreft een formulier waarop ik op een tweetal plekken gegevens kan invullen m.b.t. mijn rijbewijs en persoonsgegevens. Ook wordt er gevraagd een kopie van m'n rijbewijs op te sturen. Is dit echt nodig? Is het überhaubt nodig dit formulier op te gaan sturen, of is betalen voldoende? Er staat uitgelegd dat het is voor een puntensysteem is dat ze hanteren in Italië en ik zou met deze boete 3 punten verliezen. Ik kan hier gegevens invullen van de eigenaar van het voertuig (of persoon hieraan gelijkgesteld steenbakkers nick) en daaronder kan ik de gegevens invullen van de bestuurder van het voertuig op het moment van de overtreding.

Graag jullie advies hierin. De politie in Nederland verwees me in eerste instantie naar jullie. Zij vroegen zich namelijk ook af of het wel nodig is.
B.v.d.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft bericht ontvangen vanuit Italië in verband met een verkeersovertreding. U heeft de boete betaald maar moet nu nog gegevens toesturen in verband met uw rijbewijs.

U heeft de bekeuring inmiddels betaald en de overtreding daarmee erkent. Italië kent echter een strafpuntensysteem. Voor elke verkeersovertreding worden een of meer strafpunten gegeven. Bij het bereiken van een totaal van 20 punten wordt het rijbewijs voor 6 tot 24 maanden ingenomen.De overtreder, dus de bestuurder, krijgt de strafpunten. Als de bestuurder niet de kentekenhouder is, zal de kentekenhouder de persoonsgegevens van de bestuurder moeten verstrekken. Dat ook geldt voor buitenlanders. Weigeren is strafbaar. Hiervoor zijn de gevraagde gegevens nodig e is het nodig dat een kopie van het rijbewijs wordt toegestuurd. Ik raad u dan ook aan de gevraagde gegevens te verstrekken n de formulieren te versturen.

Informatie over boetes uit het buitenland en in het bijzonder uit Italië vindt u op onze website.***

Reactie van Nick Steenbakkers:

Bedankt voor uw snelle reactie. Maar oke, dus het formulier compleet invullen en retourneren met kopie van rijbewijs wordt wel aangeraden?

Maar ik heb nu per ongeluk beide regels ingevuld, is dit erg? Boven het ene gedeelte staat als titel: "Eigenaar van het voertuig of persoon hieraan gelijkgesteld steenbakkers nick (indien dit een rechtspersoon is moet de verklaring worden ingevuld door de persoon die deze juridisch vertegenwoordigt of een persoon door hem/haar gedelegeerd)"

Boven het andere gedeelte staat: "Bestuurder van het voertuig op het moment van de begane overtreding".

Bij beide moeten de zelfde gegevens worden ingevuld.
Daarnaast staat er onderaan nog iets m.b.t. Professioneel rijbewijs (Carta Qualificazione del Conducente). Dit hoef ik niet te vullen, toch?

Bij voorbaat dank voor uw terugkoppeling.***

Reactie van Annemieke Zerdoun:

U dient aan te geven wie de eigenaar is van het voertuig, maar vooral ook wie de bestuurder was op het moment van de overtreding. De gevolgen voor het rijbewijs zijn immers voor de bestuurder. Als u geen professioneel rijbewijs heeft hoeft u dit niet in te vullen.