Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gekochte auto blijkt schadeauto te zijn

Vraag gesteld door aliyuksel op 28 mei 2017

Beste ANWB, Op vrijdag 15 Mei hebben we bij een dealergarage een auto gekocht, Renault Grand Scenic 2011. Precies 14 dagen later merkt een familielid op dat de auto opnieuw gelakt is. Dat kan duiden op een schadeauto. Wij hebben deze auto in vertrouwen bij een dealergarage gekocht, maar we vertrouwen deze auto dus niet meer. Onder de deurhendel zijn de indrukstukken afgeplakt. We hebben gevraag waarom dat was, de verkoper wist dat niet en hij heeft bij de werkplaats gevraagd en hij zei dat ze het ook niet wisten. Wij willen deze auto niet meer. Kunnen we ons geld terug vragen of een andere auto? Graag zo snel mogelijk een reactie, Met vriendelijke groet, A. Yuksel

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een auto gekocht. Na de koop is gebleken dat de auto waarschijnlijk schade heeft gehad. U vertrouwt de auto niet meer.

Bij de aankoop van een gebruikte auto moet u als koper onderzoeken wat u koopt. U koopt immers een gebruikt product. De verkoper moet op zijn beurt vertellen wat hij weet over deze auto.

De vraag is in dit geval of bij de aankoop is gesproken over eventuele schade. Is door de verkoper aangegeven dat de auto geen schade heeft gehad, dan mag u hier ook van uitgaan. Is dit echter niet besproken dan is een schade iets wat bij een gebruikte auto kan voorkomen. De vraag is dan wel hoe groot de schade is geweest en op welke wijze de schade is gerepareerd.

U geeft aan dat u de auto niet meer vertrouwt. U zou de auto kunnen laten keuren om de eventuele schade en wijze van repareren vast te stellen. Pas dan is duidelijk wat de staat van de auto is. Is de schade goed hersteld dan kan de koop niet ongedaan gemaakt worden.

Voor de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken verwijs ik u naar het stappenplan klachten na aankoop op onze website.