Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verkeers boete Italie uit 2013 ontvangen op oude adres

Vraag gesteld door Jikke op 9 mei 2017

In september 2013 ben ik met een huur auto op Sicilië een autoluwe zone ingereden en heb hier een bekeuring voor gekregen. Alleen ik heb deze nooit ontvangen. Want zij hebben mij hier schriftelijk van op de hoogte gebracht middels een brief die gestuurd is naar het adres dat op mijn papieren rijbewijs stond en waar ik sinds 2006 niet meer woon. Zodoende dat ik deze post nooit heb ontvangen. Terwijl bij het autoverhuur bedrijf wel mijn adres uit 2013 (nog steeds mijn huidige) bekend is. De boete is overgenomen door NIB. Ook zij hebben mij meerdere brieven gestuurd naar mijn oude adres uit 2006. Vervolgens hebben zij e.e.a. overgedragen naar Wesselsz Gerechtelijke Diensten in maart 2016. Zij schrijven dat indien de betaling uit blijft er een dagvaarding wordt opgesteld. Ik heb tot op heden daar niets over gehoord. Nu heb ik afgelopen week al deze brieven ontvangen van de huidige bewoners van mijn adres uit 2006 en ben ontzettend geschrokken. Zeker aangezien ik komende zomer naar Italië op vakantie ga (per vliegtuig) en binnenkort een nieuwe hypotheek wil afsluiten. Heb ik een BKR registratie? Wat nu te doen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U blijkt in september 2013 een verkeersovertreding in Italië te hebben begaan (rijden in autoluwe zone). Naar nu blijkt heeft men de boete destijds naar uw oude adres gesttuurd, al waar u sinds 2006 niet meer woonachtig bent. Pas in maart 2016 ontving u van Wesselsz Gerechtelijke Diensten een sommatie tot betaling van openstaande boete. Bij uitblijven van betaling werd u een dagvaarding in het vooruitzicht gesteld. Nadien heeft u niets meer vernomen. U vraagt zich af wat de mogelijke consequenties kunnen zijn wanneer u naar Italië vliegt en bij afsluiten nieuwe hypotheek (BKR).

Zolang een boete niet onherroepelijk is opgelegd, hoeft u zich geen zorgen te maken dat u problemen zal ondervinden wanneer u Italië aandoet. Sowieso hoeft u zich geen zorgen te maken over een mogelijke BKR registratie vanwege deze boete.

Voorts hebben wij tot op heden nimmer vernomen dat NIB/Wesselsz gerechtelijke diensten de daad bij het woord voegt, ofwel; het blijft bij dreigen met een dagvaarding. Wesselsz gerechtelijke diensten is slechts een dochter van NIB, en het betreft géén Gerechtsdeurwaarder.

Mocht de boete te onherroepelijk zijn geworden, dan loopt u wel enig risico dat u in Italië ter plaatse direct dient te voldoen, a ldan niet met bijkomende kosten.

Indien u de boete zelf niet betwist, en de boete afkomstig is van EMO/NIVI Credits, dan adviseer ik u telefonisch contact met hen op te nemen (kan in het Nederlands) om de situatie met hen te bespreken, om vervolgens te verzoeken de initiële (oorspronkelijke) boete te mogen voldoen.

Meer informatie over verkeersboetes uit Italië vindt u op onze website.***

Reactie van Jikke:

Beste Michiel,

Dank voor je uitgebreide antwoord. Zeer nuttig.
Ik betwist de boete zelf niet en heb zodoende ook contact gehad met NIVI Credits. Zij hebben de boete inmiddels overgedragen aan NIB en kunnen zodoende niets meer voor mij doen. Wat adviseer je? Om met NIB in contact te komen?***

Reactie van Michiel Claesen:

Indien u het oorspronkelijke boetebedrag zou overmaken aan het NIB, dan zal standaard allereerst de buitengerechtelijke incassokosten in mindering worden gebracht op het door u betaalde.

U doet er verstandiger aan nogmaals uw goede wil te tonen aan de EMO/NIVI Credits door beknopt uw verhaal te doen. Desgevraagd zou u hen een 'uittreksel datum vestiging' kunnen overleggen, waaruit blijkt dat u sinds 2006 niet langer woonachtig bent op het adres alwaar destijds de verkeersboetes naartoe zijn gestuurd. En dat u gezien al de omstandigheden, wel bereid bent de oorspronkelijke boete (zonder al de verhogingen/bijkomende kosten).