Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Juridische bijstand Duitsland

Vraag gesteld door Rechtsbijstand Duitsland op 7 november 2017

Onze zoon (uitwonend en meerderjarig) heeft 19-8 een ongeval gehad in Duitsland. Een Poolse vrachtwagenchauffeur heeft hem en zijn vriend in een zelfmoordpoging aangereden. De vriend van mijn zoon reed. Onze zoon was bijrijder. Beide waren gewond. Onze zoon was lichtgewond. De Duitse staat legt de dader Poging tot moord ten laste en vergoed daarmee alle kosten voor juridische bijstand. Onze zoon mag zich dus naast getuige ook als slachtoffer aanmelden. Het probleem is dat ik diverse advocatenkantoren in Nederland heb gebeld. De ene zegt dat hij zich kan beroepen de Schuldloze derde regeling, de ander zegt dat dat alleen kan als de dader niet bekend is, maar allemaal zeggen ze dat zij hem niet kunnen verdedigen omdat dit door iemand uit Duitsland moet gebeuren.
Ik heb gebeld met de Officier van Justitie in Bremen. Hij verwees mij naar de Weisser Kring, een soort pro deo, maar toen ik hen belde werd me gezegd dat je dan Duits ingezetene moet zijn. Kortom, ik word van het kastje naar de muur gestuurd. Kunt u ons adviseren?

Met vriendelijke groet,
Renée Korthout

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

Uw zoon heeft op 19 augustus 2017 een aanrijding gehad in Duitsland. Een Poolse vrachtwagenchauffeur heeft uw zoon en zijn vriend in een zelfmoordpoging aangereden. De vriend van uw zoon reed. De vrachtwagenchauffeur wordt poging tot moord ten laste gelegd en daarmee worden uw kosten voor juridische bijstand vergoed. Echter, u kunt niemand vinden die u bij kan staan.

Voor juridische bijstand kunt u contact proberen op te nemen met Rolf Klutinius (advocaat) in Duitsland. Wellicht dat hij u hierin kan bijstaan. Ook zou u contact kunnen opnemen met DEKRA. Zij kunnen u informeren over verder te nemen stappen in deze kwestie.