Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welk vignet heb je nodig voor de snelweg in Slovenie met een Ford Transit?

Vraag gesteld door Wojoletwi op 26 augustus 2015

Wij zijn op de terugweg van onze vakantie aangehouden door de politie voor een algemene controle op de snelweg in Slovenie, 100 meter voor de oostenrijkse grens. Hier bleek dat wij het verkeerde vignet hadden. Wij hadden A en moesten B hebben (!). Het was een vreemde situatie, 2 agenten alleen zonder legitimatie, midden in de nacht, spraken slecht engels/duits, controleerden alleen het vignet en daaruit bleek dat we 150 euro contant moesten betalen.... eigenlijk 300 zeiden ze.... Wij hebben uit veiligheid gekozen om dit per bankpas te betalen, daar wilden zij eerst niet aan meewerken. Wij als toerist kregen allebei een vreemd gevoel dat er iets niet klopte. Ik heb bij terugkomst gecontroleerd wat we fout hebben gedaan.. ik kan nergens terug vinden dat wij een ander vignet hadden moeten kopen. Niet op de ANWB site of ergens anders.... We kregen te horen dat we binnen 8 dagen bezwaar konden maken. Is dit mogelijk?? Na aandringen hebben we een bewijs ontvangen van betaling en een formulier waarop de boete staat, we hebben ervoor gekozen om te betalen omdat met 4 kinderen 's nachts op de snelweg alleen, niet echt de meest veilige plek is om in discussie te gaan met "agenten". Toch heeft de situatie een rare bijsmaak. Kunt u antwoord geven zodat we in het vervolg deze problemen kunnen voorkomen??

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

Op de terugweg van uw vakantie bent u 's nachts aangehouden door Sloveense politie. U zou volgens hen het verkeerde vignet hebben en u diende een boete te voldoen van € 150.

Gezien de omstandigheden kan ik mij goed voorstellen dat u niet in discussie bent gegaan met deze personen. Wij adviseren altijd bij twijfel te verzoeken om legitimatie van politieagenten. In uw geval konden deze agenten zich niet legitimeren, wat zeer merkwaardig is. Ik kan niet beoordelen of er sprake was van een verkeerd vignet. Op deze website vindt u een overzicht van de verschillende vignetten: http://www.dars.si/Dokumenti/Toll/Methods_of_payment/Vehicles_up_to_35_t/Vignette_308.aspx. Het kan zijn dat u een vignet voor de verkeerde klasse had. Indien dit niet het geval was, dan adviseer ik u bezwaar aan te tekenen tegen de boete. 

U kunt nog informatie inwinnen via de instantie in Slovenië die verantwoordelijk is voor onderhoud en aanleg van het wegennet (http://www.dars.si/)