Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onterechte boete België door kentekenfraude

Vraag gesteld door ellenp90 op 1 november 2017

Wij hebben een snelheidsboete van €180,- ontvangen uit België, terwijl we daar nooit geweest zijn. We hebben de foto opgevraagd en nu blijkt dat ons kenteken gebruikt is op eenzelfde auto, waardoor we moeilijk kunnen bewijzen dat wij het niet waren. Vanuit de rechtsbijstandsverzekering worden we niet geholpen. Wat kunnen we doen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een verkeersboete van € 180 uit België ontvangen. U betwist de boete, daar u daar nooit bent geweest. De opgevraagd foto toont een zelfde auto met gelijke kentekencombinatie. U vraagt zich af hoe nu te handelen.

Wanneer u opgelegde verkeersboete betwist, dan moet u met bewijs komen waaruit blijkt dat u de verkeersovertreding niet door u, noch met uw auto begaan kan zijn.

Nu de auto op de foto precies hetzelfde eruit ziet en ook het zelfde kenteken heeft, lijkt mij het haast onmogelijk te bewijzen, dat de overtreding noch door u, noch met uw auto is begaan.

Om toekomstige narigheid te voorkomen raad ik u aan aangifte te doen bij de politie in Nederland vanwege misbruik kenteken. Voorts kunt u via de RDW een kenteken aangeven met een duplicaatcode (cijfer 1) erop.

Meer informatie over verkeersboete België vindt u op onze website.