Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe kan ik uitgestelde overdracht/overschrijving van kenteken van personen-auto juridisch regelen?

Vraag gesteld door Gongg002 op 12 oktober 2016

Ik heb een offerte voor een demo-auto, waar ik snel in wil rijden.

De dealer moet het kenteken van deze demo-auto 3 maanden (tot december) op zijn naam houden (verplichting importeur), maar wil de auto fysiek wel snel leveren, zodat ik er gebruik van kan maken. Hij wil graag nu betaling, maar hoe kan ik juridisch veilig stellen dat de auto dan ook mijn eigendom is, terwijl het kenteken nog niet op mijn naam staat? En dat de overschrijving van het kenteken onherroepelijk in december alsnog zal geschieden? Of moet ik een (groot) deel van de betaling achterhouden of in een depot/bij notaris storten?
En wat doen we in deze periode met verzekering?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U bent voornemens een demo-auto te kopen. De dealer mag op voorschriften importeur de auto niet eerder dan december overschrijven/ op kenteken zetten. Wel is het mogelijk dat u de auto nu al geleverd krijgt. Voorwaarde is wel dat u nu al de koopprijs betaald, waarbij het kenteken pas in december op uw naam wordt gesteld. U vraagt zich af of dit juridisch en/of verzekeringstechnisch problemen oplevert.

Bezit van de auto wordt door feitelijke levering van de auto aan u overgedragen. Houderschap van kenteken is slechts een vermoeden van eigendom. Noodzaak is wel dat e.a. helder omschreven moet worden in de koopovereenkomst.

U zou de dealer ook een bankgarantie kunnen afgeven ter grootte van de koopprijs, of kunnen voorstellen het bedrag bij een notaris in depot te storten.

Normaliter is het niet mogelijk een auto te verzekeren die niet op uw naam staat, tenzij u met de houder van het kenteken op hetzelfde adres woont. U zou met uw dealer kunnen afspreken (koopovk vastleggen), dat de dealer de auto casco verzekert en dat hij u als hoofdbestuurder opgeeft. Raadpleeg voor alle opties tevens uw verzekeraar.

Meer informatie over vooruit betalen en aanbetalen vindt u op onze website.