Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe ga ik om met dagvaarding uit Belgie?

Vraag gesteld door marielle 87 op 24 februari 2015

Hallo, Afgelopen zaterdag hebben we een dagvaarding uit België ontvangen. Het betreft een verkeersovertreding, waarbij mijn vriend (die niet bekend was in de omgeving), de verkeerde afslag nam en om is gedraaid, terwijl dit blijkbaar niet toegestaan was. Hij is daarop aangehouden, en de rekening zouden we thuis gestuurd krijgen, terwijl we die nooit gezien hebben. Nu moet hij ineens voorkomen!
Hoe moeten we hier verder mee omgaan, en wat kunnen we verwachten?
Het juridisch loket is niet gespecialiseerd in het Belgische recht, en er wordt niet telefonisch gecorrespondeerd?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

In België komt er al snel een rechtzaak. Als u een dagvaarding voor een rechtszitting ontvangt, bent u niet verplicht persoonlijk te verschijnen.  Als u wel op de zitting aanwezig bent, kan dat de rechter wel een positieve indruk geven.  Als u gaat kunt u wel persoonlijk op de dagvaarding reageren en uitleggen hoe dit zo heeft kunnen gebeuren. De rechter kan alle gegevens mee laten wegen in de hoogte van de eventuele boete en mogelijke duur van de rijontzegging. Verschijnen is altijd beter dan niet reageren. Als u echt niet kunt is het verstandig om in ieder geval schriftelijk te reageren en uw verhaal en de reden dat u er niet bent toe te lichten.

Verschijnt u niet dan wordt u bij verstek veroordeeld. 

Bijgaand treft u informatie over de inning van buitenlandse boetes.

http://www.anwb.nl/rechtshulp/op-vakantie/met-de-auto-op-reis/boete-buitenland/gedwongen-betaling-verkeersboete-in-nl

 ***

Reactie van Robert1968:

HoiHoi, kijk even bij mij. 2 Weken geleden mocht ik voor de rechter in Antwerpen verschijnen vanwege een forse snelheidsovertreding waarvan ik mij op dat moment niet bewust was. Ik schrijf zodadelijk een verslagje.