Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

BTW verhoging camping

Vraag gesteld door Radiorobbie op 3 september 2018

De jaarplaats voor mijn camping voor 2019 heb 31 augustus voldaan de jaarplaats is verhoogd met 5 procent waarvan 3 procent BTW. Ik heb hier tegen geprotesteerd echter er is niets aan te doen. Ik ben zelf ook ondernemer en BTW die ik in augustus ontvang moet ik gewoon het derde kwartaal 2018 afdragen. Het lijkt me sterk dat dit op een camping anders is. Vraag nu mag dit?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een jaarplaats op een camping. Vorige maand heeft u reeds het jaargeld voor volgend jaar voldaan. De ondernemer heeft het jaargeld voor 2019 met 5 procent verhoogd, waarvan 3 procent aan BTW. U vraagt zich af of de ondernemer nu al het verhoogde BTW-tarief (per 01 januari 2019 van 6 procent naar 9 procent) mag doorberekenen.

Nee, de ondernemer mag de voorgenomen BTW verhoging (laag tarief) per 1 januari 2019 nog niet doorvoeren op betalingen in 2018. Ook al betreft het een betaling met betrekking op het jaargeld voor het seizoen 2019.

Allereerst is de wetswijziging nog niet definitief. Verhoging wordt pas door het kabinetofficieel op Prinsjesdag bekend gemaakt. Vervolgens dient het voorstel nog in stemming te worden gebracht in de Tweede en de Eerste Kamer.

Wanneer de fiscale maatregel definitief van per 1 januari 2019 van kracht wordt, dan geldt dit niet voor betalingen die in 2018 plaatsvinden met betrekking op prestaties die zelf pas in 2019 plaats zullen hebben.

Geschillencommissie

Indien de ondernemer voet bij stuk houdt wat betreft de doorbelasting van het te verhogen BTW-tarief, dan kunt u dit geschil ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Recreatie.