Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

korstondig gebruik in nl van spaanse auto

Vraag gesteld door Spanje123 op 20 juni 2017

Wij weten dat wij (residenten in NL) met een auto met Spaans kenteken niet in Nederland mogen rijden en dat we vrijstelling kunnen vragen voor kortstondig gebruik. Moet de auto na deze twee weken fysiek uit Nederland gebracht worden of mogen we hem in een afgesloten stalling zetten totdat we weer naar Spanje vertrekken. In de tussentijd rijden we dan met een auto met Nederlands kenteken in Nederland rond.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af of uw Spaans gekentekende auto fysiek uit Nederland verwijderd moet zijn, nadat u gebruik heeft gemaakt van 'de vrijstelling voor bpm en mrb bij kortstondig gebruik'.

Ja, nadat de 14 dqgen termijn van desbetreffende ontheffing verstreken is, dan dient het voertuig fysiek uit Nederland verwijderd te zijn. Mocht de auto in Nederland toch fysiek aanwezig blijven, dan dient u aangifte te doen voor BPM en MRB (Wegenbelasting), ook al maakt u geen gebruik de auto en staat de auto in de garage gestald.

NB: De ontheffing wordt overigens slechts één keer per jaar afgegeven voor een aaneengesloten periode van veertien dagen.

Meer informatie over vrijstelling van BPM en MRB bij kortstondig gebruik vindt u op de website van de Belastingdienst.