Definitie parkeermanoeuvre?
Vraag gesteld door Jelle6580 op 24 maart 2015
Een aantal weken geleden heb ik een aanrijding gehad op een parkeerplaats. Na uit mijn parkeervak te zijn gereden, reed ik tussen de andere parkeervakken door, toen er plotseling een andere auto achteruit tegen mij aanreed.
Gelukkig geen lichamelijk letstel aan beide bestuurders, maar nu is het getouwtrek tussen de verzekeringen gaande.
De verzekering van de tegenpartij wil een splitsing van het schadebedrag toepassen, omdat volgens hen beide partijen met een parkeermanouvre bezig waren.
Nu ben ik het daar niet mee eens, omdat ik al lang uit mijn parkeervak gereden was.
Dus mijn concrete vraag: Wanneer stopt het parkeren en begint het normale rijden?
Antwoord van Annemieke
ANWB ExpertOp het moment dat u uit een parkeervak weg rijdt bent u inderdaad bezig met het uitvoeren van een parkeermanouvre. Hierbij moet u al het overige verkeer voorrang verlenen. De tegenpartij reed achteruit. Dat is een bijzondere manouvre waarbij ook al het overige verkeer voorrang verleend dient te worden. In het geval van een aanrijding wordt er dan van uit gegaan dat zowel u als de tegenpartij geen voorrang hebben verleend. De gebruikelijke uitkomst is dan dat er een gedeelde aansprakelijkheid is.
U geeft aan dat u al enige tijd uit het parkeervak weg was. Als u kunt aantonen dat er al enige tijd was verstreken en u al een flink stuk vooruit reed kunt u aangeven dat u niet meer bezig was met uitparkeren, maar dat u gewoon weer de weg op normale wijze vervolgde. In dat geval zou de volledige aansprakelijkheid bij de tegenpartij komen te liggen. U dient dit wel te bewijzen door middel van bijvoorbeeld getuigen.
Voor meer informatie over het verhalen van schade na een aanrijding verwijs ik u naar onze website: http://www.anwb.nl/rechtshulp/aanrijding-en-dan/schade-verhalen-hoe/stappenplan-schade-verhalen
***
Reactie van Jelle6580:
Hartelijk dank voor de reactie.
Als ik het goed begrijp wordt het niet bepaald door een aantal gereden meters vanaf parkeervak?
Dit wordt per situatie beoordeeld?
***
Reactie van Annemieke Zerdoun:
Dit wordt inderdaad bekeken aan de hand van de omstandigheden ter plaatse. Als u al enkele seconden rechtdoor reed is het in ieder geval zinvol om dit aan te geven. Van belang blijft uiteraard of u het ook kunt aantonen.
***
Reactie van Jelle6580:
Er is nu, een tijdje later, duidelijkheid over de schadeafhandeling, en deze wil ik voor de volledigheid delen.
Op basis van de OVS (Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling) die door de vereniging van verzekeraars is opgesteld, geldt dat er een afstand van 25 meter moet zijn afgelegd voordat de bijzondere manouvre (in dit geval) ten einde is.
De OVS is bindend voor alle verzekeraars die deze overeenkomst ondertekend hebben, waaronder mijn verzekeraar en die van de tegenpartij.
Helaas moet ik mij teleurstellend in deze zaak berusten en zal akkoord moeten gaan met een 50/50 regeling en terugvallen in bonus-malus regeling.
***
Reactie van Annemieke Zerdoun:
Hartelijk dank voor uw reactie en de door u verstrekte informatie.
Deel deze pagina