Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is het mogelijk vergoeding te krijgen van een garage wegens (4 jaar geleden) achterhouden informatie bij verkoop occasion

Vraag gesteld door PAWiegersma op 21 december 2016

Op 06-07-2012 hebben wij een Jaguar X-type gekocht voor 21.000 euro. Deze auto was eerder geïmporteerd uit Duitsland in september 2010. De auto is geregistreerd in Duitsland op 19-06-2008.
Bij controle door onze eigen garage bleken er tekenen van schade te zijn. Na uitgebreide controle was volgens de verkoper nu in ieder geval alles prima in orde - hij wist bovendien niets van schade aan de auto en was daarom erg verrast door de bevindingen van onze garage.
Afgelopen zaterdag wilden wij de auto inruilen bij aanschaf van een vervangende occasion. Bij bespreking van de inruilwaarde (die rond de 7.000 euro zou moeten liggen) bleek dat bij controle via AutotelexPro de BPM bij import slechts 1.784 euro was terwijl die bij een nagenoeg vergelijkbare auto toentertijd 14.780 euro was. Teruggerekend was de waarde van de auto bij import maximaal 5.500 euro. De conclusie was duidelijk: onze auto was met zeer ernstige schade ingevoerd, gerepareerd en vervolgens als schadevrij aan ons verkocht. Gezien het feit dat elke garage bij aanschaf van importauto's AutotelexPro (of vergelijkbare instelling) raadplegen moet dit uiteraard bij de verkoper bekend zijn geweest (overigens is dit type informatie alleen beschikbaar voor garagebedrijven).
Wij eisen daarom een tegemoetkoming van het bedrijf wegens ten eerste het achterhouden van essentiële informatie (we zouden een auto met een dergelijke geschiedenis nooit gekocht hebben) waardoor we aanzienlijk teveel hebben betaald. Ten tweede een tegemoetkoming voor gederfde inkomsten bij inruil.
Verder zij vermeld dat in de tijd dat wij de auto kochten het bedrijf nog een BOVAG-bedrijf was. Inmiddels is dat niet meer het geval (informatie BOVAG).

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

In juli 2012 heeft u bij een (toentertijd) BOVAG garage een gebruikte Jaguar X-type (bj. 2008) aangeschaft, welke geïmporteerd was uit Duitsland) Koopprijs bedroeg € 21.000,00. Al snel bleek dat de auto schade had gehad, hetgeen de verkoper niet gemeld had. Bij nadere inspectie door verkoper was de schade deugdelijk hersteld. Onlangs wilde u uw auto inruilen op een ander auto. De verkoper bood u slechts € 7.000,- vanwege het schadeverleden (zeer forse schade). U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Nu uit de BPM bleek dat de auto zeer grote schade heeft gehad maakt dat de verkoper u destijds had moeten informeren. Nu de verkoper dit verzuimd heeft, heeft u gedwaald ex art 6:228 BW. Bij een juiste voorstelling van zaken zou u de Jaguar nooit, of niet voor deze prijs gekocht hebben.

Op grond van art 6:228 BW kunt u de koop (partieel) vernietigen. Ofwel; de verkoper dient de auto terug te nemen dan wel een deel van de aankoopprijs aan u terug te betalen.

Redelijke oplossing lijkt mij dat een onafhankelijke expert zal beoordelen wat u destijds teveel betaald heeft voor de auto gezien het aanzienlijke schade verleden.

Meer informatie over dwaling bij aankoop vindt u op onze website.

NB: nu de verkoper geen BOVAG lid meer is, is het de vraag of er dan nog wel een mogelijkheid bestaat de zaak ter beoordeling voor te kunnen leggen aan de Geschillencommissie Voertuigen. Ik zal dit nog voor u nagaan.