Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Extreem hoge boete voor rijden met beslagen ruiten

Vraag gesteld door HG54 op 26 februari 2016

Maandagochtend 22 februari zet ik de auto neer op P+R terrein in Dronten. 's Avonds kom ik daar met de trein terug van mijn wekelijkse oppasdag in Amsterdam. Op de ruiten was ijsvorming. Alle ramen daarom eerst goed schoongekrabd. Maar zodra ik ging rijden begonnen de ruiten van binnenuit te beslaan. Met de handen en een sponsje probeer ik het schoon te krijgen, maar dat lukt niet voldoende. Mijn ervaring is dat ik in zo'n situatie altijd eerst een aantal minuten moet rijden met de blower en airco aan voordat de auto beetje warm wordt en dan verdwijnt de beslagenheid snel. Twee minuten na vertrek wordt ik aangehouden door motoragent. Hij vraagt mij de deur open te doen, kijkt naar de ruit en zegt dat dit een boete wordt.

Mijn verweer dat het echt niet anders kon omdat de motor nog niet warm was weerlegt hij door te zeggen 'dan had u op de parkeerplaats de auto maar een aantal minuten moeten laten warmdraaien'. (Ooit las ik in de Kampioen dat stationair laten draaien van een koude motor nauwelijks effect heeft, maar dit heb ik maar niet gezegd). Boete: € 379,00. Ik vind dit buitenproportioneel en vraag me af wat ik nog kan doen om dit aan te vechten. De agent heeft geen foto's gemaakt, niet verwezen naar een nabij tankstation om dan daar wel verder warm te draaien.

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een boete ontvangen omdat het zicht door de autoruiten niet voldoende was.

Boete voor rijden met beslagen ruiten
Afhankelijk van hoe slecht het zicht is, kan een boete inderdaad oplopen tot €370 in 2016. Het is mogelijk bezwaar te maken tegen de boete, maar het is de vraag of dit zinvol is. U zult namelijk moeten bewijzen welk zicht u feitelijk heeft gehad, door middel van bijvoorbeeld een foto. Een verklaring van een agent weegt namelijk zwaarder, omdat deze de ambtseed heeft afgelegd.

Meer lezen over bezwaar en beroep.

 


***

 

 

 

Reactie van David Sjoer:
Naar aanleiding van de hoogte van de boete, zou ik graag de ontvangen boete nader bestuderen. Ziet u mogelijkheid deze te versturen naar ons e-mailadres. Graag hoor ik van u.

 

 

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van Lord Bane:
Inderdaad de boetes in Nederland zijn buitenproportioneel hoog zeker t.o.v. omringende landen. Heel ernstig vind ik dit, zeker als je klein inkomen hebt. M.b.t. de beslagen ramen: het schijnt uit te maken welke ramen beslagen zijn
(verschil in boetebedrag).

Vraag: mag een achterraam beslagen zijn, aangezien er ook bestelbusjes zonder achterraam rondrijden ?

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van Annemieke Zerdoun:
U vraagt of er een boete kan worden gegeven voor een beslagen achterruit.

Voor slecht zicht kan inderdaad een boete volgen. Dit geldt voor de voorruit en de naast de bestuurders zitplaats aanwezige zijruiten. Voor de achterruit kan een bekeuring volgen als u geen rechter buitenspiegel heeft.
Indien u een rechter buitenspiegel heeft kunt u tegen deze boete bezwaar indienen.

Informatie over bezwaar en boetes vindt u op onze website.