Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boete voor auto die niet van mij is

Vraag gesteld door Boete Italie op 24 augustus 2017

Hallo daar, ik heb zojuist een boete gekregen, sep 2016 in Italië, voor het rijden over een verkeerde rijbaan. Niets van gemerkt toen maar het kan kloppen.
Nu heb ik naast deze boete nog 3 boetes gekregen, in dezelfde enveloppe, voor overtredingen gepleegd met een fiat Punto. Ik heb nog nooit een Punto gehad laat staan dat er een op mijn naam staat. Ook heb ik geen Punto gehuurd in Italië. Het betreft een NL kenteken en ze hebben mijn naam er maar bij gezet. Bovendien betreft het locaties waar ik niet ben geweest op data en tijdstippen dat ik er nooit geweest kan zijn, toen was ik namelijk al lang weer terug in Nederland.
Kan iemand mij vertellen wat ik met deze boetes moet doen? Ik voel mij niet geroepen om er al te veel mee te gaan doen, het is tenslotte hun fout. Aan de andere kant wil ik ook geen problemen dat ik openstaande boetes heb staan voor een voertuig wat ik nooit heb gehad of in gereden heb.
Alvast bedankt
Willem

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt een boete ontvangen uit Italië voor het rijden over een verkeerde rijbaan. Die betwist u niet. Daarnaast hebt u nog drie afzonderlijke boetes ontvangen in dezelfde enveloppe. Het zou daarbij gaan om overtreding gepleegd met een Fiat Punto. U hebt geen Fiat Punto (gehuurd) en bent ook niet op de plaatsen geweest die genoemd zijn in de boetes. U wilt weten wat u moet doen.

Onbetwiste boete
Vanzelfsprekend dient u de niet betwiste boete binnen de gestelde termijn te voldoen.

Betwiste boete
Ondanks dat u er niet al te veel aandacht aan wilt besteden dient u toch te bewijzen dat dat u de overtreding(en) niet hebt begaan. In een bezwaarschrift stellen dat de auto niet van u is, zal geen steekhoudend argument zijn. U moet echt met bewijs komen waaruit onomstotelijk blijkt dat u de overtreding niet begaan kan hebben.

Wijs hen er tevens op dat beide boetes (dus zowel de onbetwiste als de betwiste) zich in één enveloppe bevonden, hetgeen ongebruikelijk is, en er wellicht op kan duiden dat er administratief iets verkeerd is gegaan.

Meer informatie over boete uit Italië vindt u op onze website.