Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bagage op fietsendrager mag dit nu Wel of Niet

Vraag gesteld door Bagage2018 op 23 september 2018

Mag bagage nu WEL of NIET op een fietsendrager meegenomen worden? (mits goed vastgezet e.d.). De vraag is al eerder gesteld in dit forum, maar de antwoorden spreken elkaar tegen. Op 15/10/2014 antwoord een ANWB Experts data 1:
"Het is niet verboden om andere lading dan fietsen te vervoeren op een fietsendrager. Zoals u zegt, de kogeldruk mag niet worden overschreden en de lading moet absoluut goed zijn bevestigd".

Op 13/07/2016 antwoord David Sjoer precies tegenovergesteld namelijk:
"Zoals u zelf al aangeeft staat er in de Regeling Voertuigen in artikel 5.18.7 lid 1 sub d dat indien de lastdrager is geconstrueerd voor het vervoer van specifieke goederen, er geen andere én niet meer van deze goederen mogen worden vervoerd dan waarvoor de constructie is bestemd. Bij het gebruiken van de fietsendrager als bagagedrager voor de genoemde spullen riskeert u inderdaad een boete. Als er schade ontstaat als gevolg van de ondeugdelijke bevestiging, dan kan deze schade op u worden verhaald.
Het is niet toegestaan de fietsendrager te gebruiken als bagagedrager, dus ik kan u helaas niet zeggen op welke manier u de fietsendrager wel als zodanig mag gebruiken"

Ik ben benieuwd WAT NU DE WAARHEID is. Mag het nu WEL of NIET?
Met vriendelijke groet, Ronald

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af of het toegestaan is bagage op een fietsendrager te vervoeren.

Neen, op grond van artikel 5.18.7 lid 1 sub d Regeling Voertuigen is het niet toegestaan een lastdrager, welke geconstrueerd is voor het vervoer van specifieke goederen, voor andere of meer goederen te gebruiken, dan waarvoor de constructie is bestemd.

Meer informatie over fietsendragers vindt u op onze website.

NB: ik zal het door u aangehaalde antwoord uit 2014 verwijderen, teneinde misverstanden te voorkomen.