Fietsendrager kopen: waar moet je op letten?

Wil je de fietsen meenemen op vakantie of voor een mooie fietstocht in het land, dan is een fietsendrager ideaal. Maar welke kies je? Om daarachter te komen, stel je jezelf eerst een aantal vragen.

1.    Fietsendrager op het dak of op de trekhaak?

Vraag je eerst af hoe je de fietsen wilt vervoeren. Een fietsdrager op het dak is doorgaans goedkoper, maar een drager op de trekhaak is praktischer.  Die past op zo’n beetje elke trekhaak en is geschikt voor twee fietsen. Sommige fietsendragers hebben ook een 3 tot 4 persoonsversie, zoals de Thule VeloCompact 927. Over het algemeen is een fietsendrager op de trekhaak vrij makkelijk te bevestigen, zeker als deze beschikt over een zogenaamde snelkoppeling. Die zorgt niet alleen voor een eenvoudige montage op de trekhaak, er is ook minder kracht voor nodig. Na montage til je eenvoudig de fietsen in de houder.

2.    Hoeveel fietsen neem je mee?

Neem je twee of meer fietsen mee, dan is een fietsdrager op de trekhaak de beste keuze. Met dakdragers kun je doorgaans maar 1 fiets vervoeren. Wil je toch extra fietsen op het dak meenemen, dan monteer je een extra fietsdrager. Voordeel van een dakdrager is dat de kofferbak vrij blijft, nadeel is dat een dakdrager veel wind vangt. Dat zorgt niet alleen voor meer herrie, maar ook voor een hoger brandstofverbruik. Daarbij moet je altijd rekening houden met de totale hoogte van je auto, bijvoorbeeld bij het inrijden van een tunnel of  parkeergarage.

3.    Heb je de kofferbak nodig?

Moet je veel bagage in- of uitladen, dan is het wel zo prettig als je er goed bij kunt. In dat geval zijn kantelbare fietsdragers een uitkomst, zodat je de fietsen kunt wegklappen en de kofferbak makkelijk kunt openmaken.

4.    Hoe zwaar zijn de fietsen?

Neem je gewone fietsen mee of e-bikes? Dat maakt nogal een verschil. Door het gewicht van de accu zijn e-bikes een stuk zwaarder. Let bij de keuze voor een fietsdrager goed op het maximale laadgewicht van de drager en controleer het gewicht van de fietsen die je meeneemt. Vaak staat bij de drager aangegeven of deze ook geschikt is voor het vervoeren van elektrische fietsen. Voor elektrische fietsen gelden soms andere eisen aan de fietsendrager.

5.    Wat is de maximale kogeldruk?

Wettelijk gezien mag je niet te veel kilo's op de trekhaak vervoeren. Dit wordt vaak uitgedrukt in 'kogeldruk'. Vooral bij het vervoeren van e-bikes is het zeer verstandig om rekening te houden met de maximale kogeldruk van je trekhaak. Het totaalgewicht van de fietsen plus drager mag de toegestane kogeldruk niet overschrijden. Deze kogeldruk staat meestal vermeld op het plaatje naast de stekkeraansluiting. Zo niet, raadpleeg dan je autodealer. Een te hoge kogeldruk zorgt voor een overmatige belasting van de autovering en trekhaakbevestiging, en heeft een negatieve invloed op rijeigenschappen en de stuurbekrachtiging.

6.    Mountainbike mee?

De meeste fietsendragers zijn geschikt voor standaard stads- en toerfietsen. Heb je een mountainbike, dan heb je een fietsendrager met brede fietsgoot nodig. Bij sommige fietsendragers zijn de wielgoten in breedte instelbaar, maar soms is het nodig om voor deze type fietsen een aparte fietsendrager aan te schaffen.

7.    Staan de fietsen goed vast?

Wil je zeker weten dat de fietsen geen kant op kunnen, ga dan voor een fietsendrager waarbij je de wielen kunt vastzetten met gespen voorzien van een ratelfunctie. Daarmee zijn de wielen muurvast te fixeren. Maak het dieven niet te makkelijk en kies voor een drager die is uitgerust met diefstalbeveiliging en frameklemmen.

Ook interessant: tips om fietsendiefstal te voorkomen

8.    Kun je ermee uit de voeten?

Er zijn veel verschillende type en merken fietsendragers te koop. Zie je door de bomen het bos niet meer, probeer ze dan eerst uit in de winkel en ervaar welk systeem je het prettigst vindt. Test ook of de drager makkelijk inklapbaar is en meet ‘m op, zodat je zeker weet dat je genoeg plek hebt om ‘m op te bergen.

9.    Stekker

Fietsendragers die je achterop de auto bevestigt, zijn voorzien van een stekker. Deze is bedoeld om de verlichting van de fietsendrager aan te sluiten. Oudere auto’s hebben vaak een 7-polige ingang, maar tegenwoordig zie je veel 13-polige stekkers. Er zijn ook fietsendragers die een duostekker hebben, deze is voor beide ingangen geschikt.

ANWB Fietsendragerstest 2017

De ANWB selecteerde dit jaar de tien meest populaire fietsdragers voor op de trekhaak en onderwierp ze aan een praktijktest.

ANWB Fietsendragerstest 2017

Bekijk het ANWB aanbod met fietsendragers

 Misschien ook interessant

Tips voor fietssloten
Fietstests
Framemaat van je fiets bepalen
Moederfiets kopen: waar moet je op letten?