Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

2e hands auto start niet meer binnen 8 dagen na aankoop, wat zijn mijn rechten?

Vraag gesteld door aaemes47 op 22 april 2015

Auto gekocht op 16 maart 2015. Op 24 maart 2015 startte de auto niet meer. Daar ik voor een garage stond (niet de garage waar ik hem heb gekocht) is deze garage er naar gaan kijken, zij kregen het niet opgelost. Op 1 april 2015 is de auto opgehaald door de garage waar ik de auto heb gekocht, ook zij hebben hem tot op heden niet aan de praat gekregen. In een eerder contact heb ik hen gevraagd om hem weer terug te nemen, waarop zij antwoordden, dat zij hem weer aan de gang zouden krijgen. Vanochtend telefonisch contact gehad met de eigenaar van die garage en hij komt nu met het verhaal dat er kortsluiting is veroorzaakt waarschijnlijk door die andere garage. Zij bellen mij z.s.m. op wat nu? maar wat zijn mijn rechten? Ik heb de auto gekocht voor 3.600,00 euro (stond te koop voor 3.950,00 euro), Zij zijn BOVAG-lid.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Een week na aanschaf van een occasion bij een Bovag aangesloten garage, ondervindt u problemen bij het starten. Inmiddels staat de auto ruim 3 weken bij de verkoper ter reparatie. De verkoper verwijt de door u ingeschakelde garage, kortsluiting te hebben veroorzaakt.

Inmiddels heb ik nadere informatie van uw ontvangen, waaruit onder andere blijkt dat het een VW Golf Cabrio betreft uit 1999 met een kilometrage van circa 97.000 km. De auto is u zonder garantie verkocht.

U vraagt zich af wat uw rechten zijn, nu u geen beroep kunt doen op garantie. U zou zich eventueel beroepen op een `soort van`wettelijke garantie, conformiteit art 7:17 BW. De centrale vraag hierbij is, of de afgeleverde zaak voldoet aan de redelijke verwachting, die u mocht hebben op grond van de overeenkomst. Bij een gebruikte auto speelt o.a. het bouwjaar, de kilometerstand, het gebrek zelf en de aanschafprijs een belangrijke factor bij de beoordeling of e.e.a. conform de redelijke verwachting is. Zie voorts ons stappenplan op: http://www.anwb.nl/rechtshulp/koop-en-onderhoud/klachten-na-aankoop/stappenplan-klachten-na-aankoop

Tot besluit; alvorens te kunnen beoordelen of een beroep op conformiteit zal slagen, zal er eerst - middels expertise -  duidelijkheid moeten worden verkregen wat betreft de oorzaak van het startprobleem.