Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderzoeksplicht aankoop auto

Vraag gesteld door spank14 op 27 juli 2017

Beste lezer,

Een particuliere verkoper heeft in een advertentie een oldtimer aangeprezen met de woorden 'harde auto' (= geen doorgeroeste plekken volgens een expert van de ANWB). Desgevraagd geeft hij aan dat de auto op enkele plaatsen oppervlakkige roest heeft. Na de koop blijkt dat de auto op meerdere plekken in ernstige mate is doorgeroest, dusdanig dat dit een afkeur oplevert voor de APK.
De verkoper geeft aan niet van de doorgeroeste plekken op de hoogte te zijn en wijst mij op mijn onderzoeksplicht. Ik had een aankoopkeuring moeten doen.
Geldt in dit geval een (vergaande) onderzoeksplicht gelet op de mededelingen van de verkoper? Op basis van de mededingen van de verkoper heb ik de auto gekocht.
Zo niet, kan ik dan na een ingebrekestelling de overeenkomst gedeeltelijk ontbinden? Maakt het uit dat de verkoper stelt dat hij niet op de hoogte was van de ernstige roest?

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt een oldtimer gekocht. In de advertentie stond dat het ging om een ‘harde auto’. De auto zou enkel wat oppervlakkige roesplekken hebben. Na de koop wordt die afgekeurd door de APK omdat de auto op meerdere plekken in ernstige mate is doorgeroest. De verkoper geeft aan niet op de hoogte te zijn van die gebreken.

Allereerst moet opgemerkt worden dat het hier gaat om een koopovereenkomst tussen twee particulieren. U hebt dan minder rechten dan wanneer u een auto van een professionele partij koopt.

Mededelingsplicht versus onderzoeksplicht
Een particuliere verkoper moet vertellen wat hij weet over de auto. Het is echter geen professionele verkoper dus u heeft ook een onderzoeksplicht. De verkoper is verplicht de koper in te lichten over bestaande gebreken aan de auto waarvan hij op de hoogte is. U moet onderzoeken wat u koopt. Houdt de particuliere verkoper informatie achter die voor u van belang is dan kunt u hem daarop aanspreken. Om de verkoper succesvol aansprakelijk te stellen of te ontbinden moet u bewijzen dat de verkoper niet alles eerlijk heeft verteld. Dat bewijs is vaak lastig.

Voor de wijze waarop u de verkoper aan kunt spreken verwijs ik u naar het stappenplan klachten na aankoop op onze website.

Dwaling
Een beroep op dwaling is mogelijk als u de overeenkomst bij een juiste voorstelling van zaken niet had gesloten. U moet in dit geval aantonen dat de verkoper u heeft gemeld dat de auto in een goede staat verkeerde en dat u daarop mocht afgaan. Omdat u van een niet-professionele verkoper hebt gekocht geldt dat u zelf ook gedegen onderzoek had moeten doen naar de staat van de auto. Soms is bijvoorbeeld alleen een proefrit maken niet voldoende. Het gevolg van een beroep op dwaling is dat de overeenkomst wordt vernietigd. U moet de auto terug geven aan de verkoper, en u ontvangt de koopprijs terug.

Voor informatie over dwaling na aankoop kunt u terecht op onze website.