Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

hoe bezwaar maken tegen aanmaningskosten CJIB

Vraag gesteld door Kwapl op 14 juli 2015

In het kort is het volgende het geval:
In februari zijn er twee verkeersovertredingen met mijn bedrijfsauto geweest. Per 1 april ben ik verhuisd, per 1 april ben ik ook ingeschreven op het nieuwe adres hetgeen op 9 april is overgenomen door KvK.

De oorspronkelijke boete heb ik wel gezien maar heb ik in de hectiek van de verhuizing verder niet meer aan gedacht, half april is op mijn oude adres de eerste aanmaning binnen gekomen, deze heb ik derhalve ook niet gezien. Op 7 juli is de tweede aanmaning binnen gekomen op mijn oude adres, deze is nu bij toeval wel in mijn bezit gekomen.

Ik heb geen probleem met de boetes, ik heb zelfs geen probleem met de eerste verhogingskosten maar wel met de verhogingskosten die nu bij de tweede aanmaning in rekening zijn gebracht. Ik heb nu de tijd om voor 1 augustus te betalen. De reguliere methode van bezwaar maken werkt niet (want ik heb geen bezwaar tegen de boete op zich), en ik kan nergens vinden hoe ik dit wel moet doen.
Ik heb uiteraard gebeld met CJIB maar daar krijg ik slechts te horen dat ik geen bezwaar meer kan maken omdat ik nu buiten de "termijn" zit. Het feit dat mijn adres aantoonbaar niet klopt werd als niet relevant gezien omdat de eerste boete wel, op het toen nog correcte adres, zijn aangekomen.

Hoe nu verder? Domweg betalen wil ik niet omdat deze tweede aanmaning weer op het verkeerde adres is terecht gekomen.

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U wenst bezwaar te maken tegen de aanmaningskosten van het CJIB, nu de boete op uw oude adres is binnengekomen. 

U kunt helaas geen bezwaar aantekenen tegen de aanmaningskosten. Het CJIB gaat inderdaad uit van het adres waarop de eerste boete is binnengekomen. Nu de bezwaartermijn is verstreken, kunt u enkel proberen schriftelijk om coulance te verzoeken. Ik verwacht echter dat dit weinig kans van slagen heeft. ***

Reactie van Kwapl:

Ik heb inmiddels wel een zinvol telefonisch contact gehad met CJIB en zij hebben een controle uitgevoerd op het adres en (uiteraard) geconstateerd dat het adres inderdaad al voor de eerste aanmaning niet meer klopte. Ze versturen nu de eerste aanmaning opnieuw naar het eerste adres en vooralsnog is de tweede aanmaning komen te vervallen. Dit heb ik zojuist gecontroleerd in het digitaal loket en daar is het nu ook gewijzigd.***

Reactie van David Sjoer:

Goed om te horen dat na telefonisch contact met het CJIB de tweede aanmaning is komen te vervallen. Hartelijk dank voor uw terugkoppeling. ***

Reactie van Gecjib:

Kreeg boete van politie Leeuwarden via CJIB wegens overtreding R550B. Ben mij niet bewust van deze overtreding. CJIB adviseert foto op hun site te bekijken. Staat er niet op. Dit gemeld en zij geven advies: bel maar met politie Leeuwarden.
Moet ik zelf bewijs opzoeken om mezelf te beschuldigen van een overtreding?
Lijkt me niet maar hoe denkt u daarover?***

Reactie van David Sjoer:

Als de sanctie is opgelegd door een bevoegde ambtenaar, dan is een foto niet vereist. U kunt bezwaar te maken en gebruik maken van onze modelbrief. Of digitaal beroep aan te tekenen via de website van het Openbaar Ministerie. 

Meer lezen over bezwaar en beroep