Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verkeersboete Italie ZTL

Vraag gesteld door *mr* op 17 juli 2017

Goedemorgen,

Wij hebben afgelopen vrijdag (14/7/17) een boete uit Italie ontvangen. De brief is gedateerd op 10/7/17. Echter doet de bank op vrijdag geen betalingen meer. Kunnen we nog het bedrag betalen van 5 werkdagen?

Verder lezen we overal op internet dat de boete binnen 360 dagen verstuurd moet zijn. De boete is van 30/6/2016 en de brief van 10/7/2017. Dit is meer dan 360 dagen? Hoe kunnen we hiervoor bewaar indienen? Ik heb de EMO vanochtend al 3x geporbeerd te bellen, maar ze zijn niet bereikbaar.

Kunnen jullie ons helpen?

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een verkeersboete ontvangen uit Italië en vraagt of het nog mogelijk is de verminderde boete te betalen binnen de gestelde termijn van vijf dagen. Daarnaast vraagt u of het klopt dat de boete niet binnen 360 dagen is verstuurd en op welke manier er bezwaar ingediend kan worden.

360 dagen termijn

Volgens de Italiaanse wetgeving moet de boete verstuurd zijn binnen 360 dagen na vaststelling. Onduidelijk is wat er precies met 'vaststelling' wordt bedoeld. Hierover zijn meerdere opvattingen. De ene opvatting is dat het gaat om het moment van vaststelling van de overtreding.

De andere opvatting is dat het gaat om de vaststelling van de identiteit van de overtreder. Het vaststellen van de identiteit ligt vaak een tijd na de datum van overtreding, omdat het lang duurt voordat de Italiaanse autoriteiten de gegevens van de kentekenhouder hebben ontvangen van de RDW. Bij huurauto's gaat het 360-dagen termijn lopen op het moment dat de verhuurder de gegevens van de huurder heeft doorgegeven aan de autoriteiten.

Bezwaar

Helaas heeft u tot op heden het EMO niet kunnen bereiken. Wij adviseren wel ten eerste contact op te nemen met het EMO om de mogelijkheid tot bezwaar te bespreken. In sommige gevallen is het EMO bevoegd om een boete te seponeren. Een mogelijkheid is dat u dit per e-mail doet: infoemo-nl@nivi.it

Op onze website vindt u meer informatie over het maken van bezwaar tegen een Italiaanse verkeersboete.

Vijf dagen termijn

Als u binnen 5 dagen na ontvangst van de bekeuring betaalt, mag u het laagst genoemde bedrag betalen. Ik raad u dan aan bijvoorbeeld een screenshot te maken van het moment dat u de betaling heeft verricht.