Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kosten infrastructuur bij een Chalet die niet terug te vinden zijn

Vraag gesteld door Daan Arnout op 4 december 2017

Bij een nieuwe plaats voor een Chralet op camping Marisheem krijg ik de rekening voor de infrastuctuur gepresenteerd die ik A. niet terug kan vinden op de prijs lijst en twee staat er vermeld op de prijslijst dat dit inculsief aansluiting ( gebruik hier van)is op de Nust voorziening.
Naar mijn idee is de infrastuctuur kosten voor de camping eigenaar en zit er een stukje van deze kosten in de jaarprijs. En niet een losse betalinging van € 500 die nergens is terug te vinden.
Gezien het feit dat deze is aangesloten bij Recron Anwb leg ik deze vraag even bij u neer.

Ik hoor graag even van u,

Met vriendelijke groet,

Daan Arnout

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af of een camping wel aanleg- en aansluitkosten in rekening brengt, wanneer u een jaarplaats overeenkomt met de ondernemer.

Aansluitkosten
Eenmalige kosten voor de aansluiting van het kampeermiddel op de reeds bestaande nutsvoorzieningen (gas, water, elektra, riool, communicatie, etc.) en de toegang tot het gebruik. Deze door belaste kosten dienen wel in alle redelijkheid in verhouding te staan tot de geleverde prestatie van de ondernemer.

Aanlegkosten
Eenmalige kosten voor de aanleg van nutsvoorzieningen tot het overnamepunt.

RECRON-voorwaarden

Naast aansluitkosten mag een ondernemer - op grond van de RECRON voorwaarden voor vaste plaatsen - tevens aanlegkosten in rekening brengen. De kosten dienen wel in verhouding te staan tot de daadwerkelijk gemaakte kosten door de ondernemer.

Afschrijving aanlegkosten
Indien de recreant aan de ondernemer aanlegkosten heeft voldaan zal de ondernemer bij de
beëindiging van de overeenkomst deze kosten restitueren onder aftrek van een afschrijving van 10%
per (gedeelte van een) jaar (art 4 lid 4 RECRON-voorwaarden).

Voorbeeld 1
Stel dat u na na 5 jaar besluit de huurovereenkomst te beëindigen, dan heeft u recht op teruggave van 50% van de betaalde aanlegkosten.

Voorbeeld 2
Stel dat de ondernemer 5 jaar voor uw komst aanlegkosten in rekening heeft gebracht aan de recreanten, dan mag de ondernemer u maximaal 50% van de oorspronkelijk doorbelaste aanlegkosten aan de recreant in rekening brengen.

Meer informatie over stacaravan/chalet en uw rechten vindt u op onze website.