Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

bovag garantie of fabrieksgarantie?

Vraag gesteld door fastwin op 7 juli 2017

Ik wil een auto kopen van bijna 2 jaar oud. De dealer wil er geen Bovag garantie geven omdat de fabrieksgarantie nog 1 jaar doorloopt. Wat is hier mijn nadeel?
Wie kan ik aanspreken, kan ik een fabrieksgarantie geschil ergens voorleggen?

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U wilt een twee jaar oude auto kopen. De dealer wil geen BOVAG garantie daarop geven omdat er nog 1 jaar fabrieksgarantie op zit. U wilt weten wat uw nadeel is nu u geen BOVAG garantie kan afsluiten en wie u eventueel kunt aanspreken indien dat nodig blijkt te zijn.

Garantie

Garantie is een toezegging van de verkoper dat het product bepaalde eigenschappen heeft. Als er een gebrek ontstaat of er ontbreken onderdelen, dan kunt u een beroep doen op de garantie en de verkoper moet dan in principe kosteloos herstellen. Als er garantie wordt gegeven, dan neemt de verkoper het risico van bepaalde gebreken over.

Fabrieksgarantie

Bij een nieuwe auto wordt fabrieksgarantie gegeven, meestal voor twee of drie jaar. Garantie wil zeggen dat de garantieverlener instaat voor herstel van bepaalde gebreken. Het voordeel van garantie is dat u tijdens de garantieperiode bij een gebrek alleen hoeft aan te tonen wat er kapot is. Het is aan de garantieverlener het tegendeel te bewijzen, of dat het product stuk is gegaan door verkeerd gebruik.

BOVAG-garantie

Als u een tweedehands auto koopt bij een BOVAG-autobedrijf, heeft u recht op Bovag Garantie als dit bij de aankoop van de auto in het koopcontract wordt overeengekomen. Een voordeel van de BOVAG-garantie is dat u, indien er zich een probleem voordoet, toegang hebt tot de Geschillencommissie Voertuigen.

Overige garantie

Garages die niet zijn aangesloten bij de BOVAG hebben vaak eigen garantievoorwaarden. Dit kan een beperkte garantie zijn, in duur of in onderdelen. Bijvoorbeeld alleen 2 maanden of alleen op het 'draaiend gedeelte' of op 'motor en versnellingsbak'. Informeer altijd naar de garantie en zet de gemaakte afspraken op papier.

Wettelijke garantie

Ook zonder eerder genoemde garanties hebt u als consument recht op een goed product.In Nederland blijft de verkoper niet slechts tijdens de garantie, maar in feite onbeperkt aansprakelijk, zolang dat tenminste redelijkerwijze kan worden verlangd.U hebt wettelijk gezien namelijk recht op een deugdelijk product. De eerste zes maanden na aanschaf profiteert u bovendien van een verlichting van bewijslast. Als het product binnen zes maanden na de aanschaf kapot gaat of een mankement vertoont, dan moet de verkoper aantonen dat dat door uw schuld gekomen is. Anders hebt u recht op herstel of vervanging van het product of, als dat niet mogelijk is, op teruggave van de aankoopprijs.

 

Meer informatie over garantie vindt u op onze website.