Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ingangsdatum verlenging rijbewijs

Vraag gesteld door Ceto op 25 mei 2018

Onlangs verlengde ik mijn rijbewijs. Gedurende dit proces werd mij desgevraagd meegedeeld dat de ingangsdatum van het nieuwe rijbewijs niet zou samenvallen met de datum waarop mijn oude rijbewijs verloopt, maar gelijk zou zijn aan de datum waarop mijn nieuwe rijbewijs zou worden uitgereikt.
Inmiddels heb ik mijn nieuwe rijbewijs ontvangen en het blijkt reeds te zijn ingegaan op de datum dat ik de verlenging aanvroeg, dat is 7 dagen eerder dan de datum waarop ik het kon ophalen.
Een en ander betekent dat ik ca. 30 dagen geldigheid verlies, terwijl het nieuwe rijbewijs mij ca. € 100 kost aan Eigen Verklaring, medische keuring (ik ben ouder dan 75 jr.) en verlengingskosten plus het reizen naar het gemeentehuis (3 maal) en naar de keuringsarts.
Mijn vraag luidt: is de handelwijze van mijn gemeente t.a.v. de ingangsdatum correct; deze wijkt namelijk af van hetgeen gebruikelijk is bij andere verlengingen (paspoort/ID-kaart, APK).

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich bij verlenging van het rijbewijs af, vanaf welke datum het vernieuwde rijbewijs geldig is; datum aanvraag, datum afgifte (ophalen) of sluit het aan op datum dat oude rijbewijs zijn geldigheid heft verloren.

Het is wettelijk bepaald dat het vernieuwde rijbewijs te allen tijde ingaat op de datum van aanvraag.

Meer informatie over verlengen rijbewijs 65+ vindt u op onze website.***

Reactie van Ceto:

Nou dan wordt het tijd dat de ANWB daar iets aan gaat doen, want het betekent wel een verkapt hoger tarief waar iedere automobilist mee geconfronteerd wordt, dus typisch iets voor 'belangenbehartiging'!***

Reactie van Michiel Claesen:

Ik zal uw ledensignaal doorzetten naar mijn collega's van Algemeen Ledenbelang. Uiteraard zullen zij niet op basis van een enkele klacht direct actie ondernemen.***

Reactie van Ceto:

Dat begrijp ik, maar in ieder geval bedankt; mogelijk dat deze forum-discussie meer reacties tot gevolg heeft. Groet, C. van der Toorn.