Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto gekocht waarvan distributieriem al vervangen had moeten wezen wat kan ik doen?

Vraag gesteld door joram op 6 mei 2015

Vorig jaar hebben wij een 2ehands auto gekocht bij een garage, met op dat moment 140.000 kilometer op de teller. Na navraag bleek de riem al bij 77.000 vervangen te wezen en kon hij nog makkelijk mee tot de volgende beurt. Nou zat ik pas in het onderhoudsboekje te lezen en daar zag ik tot mijn grote verbazing dat de riem bij 60.000 kilometer of 72 maanden vervangen had moeten worden. Als ik dit dus goed uitreken is dat bij 137.000 kilometer de riem al vervangen had moeten worden.

Bij de auto heb ik geen extra garantie gekocht.

De vraag is dan ook kan ik de riem op kosten van de verkopende garage laten vervangen?
En wat zijn mijn rechten en plichten in deze situatie?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een auto gekocht, waarvan de distributieriem volgens het onderhoudsschema reeds bij levering vervangen had moeten zijn. U vraagt zich nu af wat u rechten zijn.

In alle redelijkheid mag men bij aanschaf van een auto bij een garage er op vertrouwen, dat de distributieriem niet aan vervanging toe is tot aan de eerst benodigde onderhoudsbeurt, tenzij de verkoper bij de koopovereenkomst anders heeft aangegeven.

Kortom; terug naar de verkoper en stel deze in de gelegenheid de distributieset voor rekening vand e garage te vervangen.