Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Uitstekende lading op een aanhanger door Europa

Vraag gesteld door Woonpionier op 17 januari 2018

Beste ANWB,

Binnenkort gaan we door Europa op pad me een aanhanger waarop we één groot object vervoeren (ondeelbare lading).

Daarbij doen we de volgende landen aan:
Nederland, België, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië

Nu heb ik al heel wat informatie kunnen vinden via de ANWB site over de regelgeving in al die landen maar enkele vragen resten me nog.

Een overzichtslink die naar de informatie leidt die ik al gevonden heb is: https://www.anwb.nl/kamperen/voorbereiding/wet-en-regelgeving/maximumsnelheden (waarna je kan doorklikken naar de desbetreffende landen)

Nu is mijn belangrijkste vraag:

Onder het kopje "Verkeersregels auto" en het subkopje "Lading" staan telkens de regels m.b.t. uitstekende lading beschreven. Gelden deze regels alleen voor uitstekende lading t.o.v. een auto / het trekkende voertuig, of gelden deze regels ook m.b.t. uitstekende lading t.o.v. de aanhanger?

Of moet ik het zo zien dat voor al die landen de maximale maten zoals omschreven in de tabel onder "Verkeersregels caravan en aanhangwagen" en "Afmetingen, maxima" niet alleen gelden voor de aanhanger, maar voor de aanhanger INCLUSIEF LADING?

Graag zou ik achter komen wat de regels m.b.t. uitstekende lading t.o.v. een aanhanger zijn voor alle bovenstaande landen.

Twee overige vragen die ik nog heb zijn:

De regels m.b.t. de minimum profieldiepte van 1,6mm voor banden in Frankrijk, gelden die alleen voor het trekkende voertuig, of ook voor de aanhanger?

Geldt regelgeving m.b.t. winterbanden (in o.a. Duitsland, Oostenrijk, Italië en Zwitserland) ook voor de aanhanger?

Kunt u mij verder helpen?

Bij voorbaat dank en met een vriendelijke groet!

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U wilt weten hoe u de regels met betrekking tot het vervoeren van lading op een aanhangwagen moet lezen. Ook wilt u weten wat de eisen zijn voor de profieldiepte van banden en of winterbanden verplicht zijn.

U moet uitgaan van de maximale toegestane afmeting van een auto- plus aanhangwagencombinatie en niet apart van die van de aanhangwagen of trekkend voertuig. Het gaat dus om de combinatie. Inclusief uitstekende lading mag die combinatie van auto- en aanhangwagen de totale toegestane maximum lengte (of breedte) niet overschrijden.

In België, Spanje, Oostenrijk, Zwitserland en Italië is de totale, maximale lengte van een auto- en aanhangwagencombinatie 18.75 m. In Frankrijk en Duitsland is dit 18 m.

Op anwb.nl/vakantie/landeninformatie staat onder het kopje 'lading' per land hoeveel de lading mag uitsteken. Voor Nederland vindt u deze informatie op hier apart vermeld.

De voorgeschreven profieldiepte van 1.6 mm geldt ook voor de banden van aanhangwagens.

Voor aanhangwagens is geen verplichting om winterbanden te monteren.