Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

teruggedraaide km-stand bewijzen

Vraag gesteld door opelCorsa2008 op 22 mei 2018

ik ben een rechtszaak begonnen tegen een garage omdat er na aankoop bleek dat de KM-stand is teruggedraaid. vandaag voor de rechter geweest die acht het bewijs van de autodealers van Opel niet voldoende als bewijs. ik wil graag een expert inschakelen die de km's van de Opeldealer kan bevestigen waar kan ik dat de doen. de auto bleek geïmporteerd te zijn van Duitsland en de km's stand die 1.5 jaar voor invoeren is genoteerd komt niet overeen met de km's die bij invoer erbij stonden.
het gaat om een ople corsa boujaar 2008
waar kan ik een expert vinden die dit kan doen?

mvg

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U bent in een juridische procedure verwikkeld met de garagist ter zake het vermoeden van een teruggedraaide kilometerstand. Nu de auto uit Duitsland geïmporteerd is, is het lastig om hard bewijs hiervoor aan te dragen. U vraagt zich af hoe of u het bewijs hiervoor kunt hard maken.

Uiteindelijk is het aan u om aan te tonen dat de kilometerstand bij aanschaf lager was, san de kilometrage dat de auto daadwerkelijk heeft gereden. Stond de kilometrage wel vermeld op de koopovereenkomst?

Voorts is mij niet geheel duidelijk, waarop uw vermoeden van een teruggedraaide kilometerstand is gebaseerd.

Nu de auto uit Duitsland geïmporteerd is, maakt dat het lastiger is uw gelijk aan te tonen. U zou de garage in Duitsland moeten achterhalen, alwaar de auto het laatst bekend is in Duitsland om zo uw vermoeden te onderbouwen.

U zou ook eens contact kunnen leggen met de Opel importeur in Duitsland, wellicht dat zij aan e hand van het chassisnummer dergelijke data kunnen achterhalen.

Meer informatie over over teruggedraaide kilometerstanden vindt u op onze website.***

Reactie van opelCorsa2008:

Het klopt wat u zegt. de auto is ingevoerd vanuit Duistland. bij een opeldealer zowel in duitsland als in Nederland en Blegie heb ik een uitdraai kunnen krijgen aan de hand van het chassenr. daarin was terug te zien dat de kmstand niet klopt met het moment van invoeren. er was een verschil van zeker 30.000 km plus van de auto waren in 1.5 voor registratie geen standen meer bijgehouden.
de rechter die stelde voor dat als we niet uitkomen en ik toch wil bewijzen dat de stand niet klopt dan zou een expert ingeschakeld kunnen worden. ik blijf me afvragen of zo iemand de daadwerkelijk km-stand kan achterhalen en hoe hoog de kosten gaan zijn voor zoiets.***

Reactie van Michiel Claesen:

Stond bij aankoop de kilometerstand dan niet genoteerd op de koopovereenkomst? Lijkt mij toch voldoende bewijs, wanneer u kunt aantonen, dat er sprake is van een trendbreuk. Oftewel; dat bijvoorbeeld de kilometerstand op de koopovereenkomst een lagere stand heeft, dan de kilometerstanden van vóór de koopovereenkomst.

Een expert kan aan de gebruikssporen wel een vermoeden uitspreken dat een auto veel meer kilometers heeft gereden, dan de stand op de kilometerteller doet vermoeden.