Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Garage aansprakelijk stellen

Vraag gesteld door Kelatow op 9 maart 2018

In juni 2015 heb ik een occasion Opel zafira uit 2010 gekocht met een lpg gas systeem bij Opel dealer havik in Wormerveer. Er stond 106000 km op de teller. In augustus 2015 kreeg ik voor het eerst problemen met de lpg systeem en de auto terug gebracht naar de dealer voor reparatie. Hier zijn de kleppen bij gesteld. In september 2015 was het probleem niet verholpen en weer ter reparatie naar de garage gebracht, waarbij de cilinders zijn gereviseerd omdat alles verband was. Dit viel nog onder de garantie. In 2016 ben ik twee keer naar een lpg garage gegaan ivm foutcodes en toen hebben ze alles afgesteld. In januari 2017 weer problemen met auto en naar de Opel dealer gebracht waarbij ze de klepppen en klep bekers hebben vervangen. Nu in februari 2017 weer verbrande kleppen en cilinders, nu naar een onafhankelijke garage gebracht en weer is alles gereviseerd. Hier zijn ze er achter gekomen dat mijn klepsmeer systeem nooit is aangesloten geweest op de cilinders. Vanaf de verdeel stuk zaten er ijzerdraadjes ipv slangen naar de cilinders om olie te geven aan de klepsmering. Hieruit bleek dus dat mijn cilinders nooit extra smering had gekregen om de verbranding van de cilinders en kleppen tegen te gaan. De enige keren dat het motor blok open is geweest buiten de laatste onafhankelijke garage was alleen bij de dealer waar de auto is gekocht. Ondertussen bijna 7000 euro aan herstel reparatie kosten gehad aan het voertuig in twee jaar tijd. Kan ik de dealer aansprakelijk stellen voor het leveren van een ondeugdelijk voertuig?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Binnen een tijdsbestek van 1 jaar zijn de kleppen en cilinders van uw Opel Zafira (2010/LPG) verbrand. Oorzaak blijkt een gebrek aan smering, waarbij het smeringssysteem niet aangesloten was op de cilinders. U vraagt zich af of u de kosten van de tweede revisie kunt verhalen op de Opel dealer waar u deze auto in 2015 heeft aangeschaft.

Wettelijke garantie (conformiteit artikel 7:17 BW)
Ondanks dat het gebrek zich geruime tijd na het verstrijken van de Bovag-garantie heeft geopenbaard, maakt nog niet dat u als consument per rechteloos bent.

Wanneer u een product aanschaft, dan mag u erop vertrouwen dat deze beantwoordt aan de redelijke verwachtingen op basis van de koopovereenkomst. Factoren die bij aanschaf van een auto relevant zijn, zijn onder meer: koopprijs, bouwjaar, kilometrage, informatie verkoper.

Indien het product ondeugdelijk blijkt, dient u de verkoper in de gelegenheid te stellen, het gebrek te herstellen. De reparatiekosten komen op grond van artikel 7:21 lid 2 BW voor rekening van de verkoper.

Uw situatie
Wanneer u het herstel zonder overleg en goedkeuring met/van de verkoper/uw Opel dealer elders heeft laten uitvoeren, dan heeft u zodoende uw rechten verspeeld.

Desondanks kunt u proberen (een deel van) de revisiekosten vergoed te krijgen van de dealer, maar u kunt het - gelet op het bovenstaande - dus niet afdwingen.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.***

Reactie van Kelatow:

Ik heb de cilinders bij de laatste keer laten reviseren bij een ander bedrijf. Dit is mede omdat het advies van de anwb monteur die ter plaatse kwam, had aangegeven dat het verstandig was om niet meer verder te rijden om meer schade te voorkomen. Tevens woon ik ook op 80 km van de desbetreffende dealer. De anwb monteur gaf aan om de auto naar een garage in de buurt te sturen omdat de eerste diagnose compressie verlies in de 1e en geen compressie in de 2e cilinder was. Pas bij de garage kwamen ze er achter dat de kleppen waren verbrand en dat alles gereviseerd moest worden. Hier kwamen ze er ook achter dat het lpg systeem nooit was aangesloten op het klepsmeer systeem van jlm. Dit systeem was aanwezig in het voertuig, maar vanaf de verdeel unit zaten ijzerdraadjes ipv slangetjes naar de cilinders om de smering door te geven.***

Reactie van Michiel Claesen:

Ik begrijp uw overwegingen om de revisie elders te laten uitvoeren in plaats van door uw dealer. U had er verstandiger aan gedaan na diagnosestelling, contact op te nemen met uw dealer voor overleg.

Nu dit achterwege heeft gelaten, kunt u de revisiekosten niet afdwingen bij uw dealer. Wel raad ik u aan in onderhandeling te gaan met uw dealer. Wellicht is deze - gezien de uitzonderlijke situatie - bereid een deel van de kosten voor zijn rekening te nemen.