Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voorrang voetgangers op rotonde

Vraag gesteld door HanT3243 op 19 februari 2018

Op een rotonde met vrij liggend fietspad binnen de bebouwde kom geldt de voorrangsregel. Als ik de rotonde op wil rijden moet ik alle verkeer voorrang verlenen. Dus ook de fietsers. Moet ik ook voetgangers op het fietspad voorrang verlenen ?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een vraag over voorrang van voetgangers op een rotonde.

Wie heeft voorrang?
De algemene regel is: naderende bestuurders verlenen voorrang aan bestuurders op de rotonde. Een rotonde is in de wet niet vastgelegd als voorrangsweg, maar in de praktijk wordt op elke rotonde de voorrang door borden geregeld. Het is belangrijk dat je de voorrangssituatie goed in je opneemt: wat zeggen de verkeersborden, zijn er haaientanden? Een zebrapad?

En voetgangers?
Bij een voetganger geldt: is er een zebrapad? Dan moet de voetganger voorgelaten worden. Als de automobilist een rotonde nadert en er is geen zebrapad, dan moet de voetganger de automobilist voor laten gaan. Wil een automobilist de rotonde verlaten, en de voetganger niet, dan moet de voetganger voorgelaten worden. Hij of zij blijft immers de rotonde volgen. Toch zie je dan niet altijd haaientanden op het wegdek staan.

Meer informatie over voorrang op een rotonde vindt u op onze website.***

Reactie van HanT3243:

Ik meen het antwoord gevonden te hebben. Voor het oprijden van de rotonde staat bord B6 - voorrang verlenen aan alle BESTUURDERS. Nu is volgens mij een voetganger geen bestuurder en heeft deze dus daar geen voorrang. Heb ik gelijk ???***

Reactie van HanT3243:

Bedankt voor het uitvoerige antwoord Michiel Claesen ! Het is mij volkomen duidelijk en ik ben blij dat ik gelijk had tegenover een heftig protesterende voetganger. Dank ....***

Reactie van Michiel Claesen:

Tot uw dienst!