Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Non conformiteit: binnen 6 weken na aankoop nokkenas spanners/kettingen vervangen

Vraag gesteld door Jop audi A8 op 2 augustus 2018

Gaat om een Audi A8 3.7 uit 2003. Aantoonbaar dealeronderhouden 75.000 km. Koopprijs EUR 19.000. Uitgebreide aankoopkeuring door 'mijn autocoach' plaatsgevonden (onderzoeksplicht koper. Is (beginnend) geratel koude start niet geconstateerd. Zowel verkoper als GGG Nederland (garantor) geven niet thuis. M.i. conformeert de audi niet aan de koop en dient (ten minste een deel van) de reparatiekosten te worden vergoed. Eens/oneens?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Onlangs heeft u via een autocoach bij een autobedrijf een Audi A8 3.7 V8 (2003/75.000 km) aangeschaft voor € 19.000,-. Binnen zes weken na levering blijker er problemen met de nokkenas spanners en kettingen (distributieriemen?). de bemiddelaar als de verkoper geven niet thuis. U vraagt nu wat uw rechten zijn.

Wettelijke garantie
Indien de auto geleverd is zonder garantie, kunt u zich nog wel beroepen op de wettelijke garantie. Hoewel de auto op leeftijd is, heeft de auto nog maar weinig kilometers gedraaid en daar is dan ook de prijs naar geweest.

Nu de auto niet geschikt is voor normaal gebruik, derhalve niet aan de redelijke verwachting voldoet op grond van de koopovereenkomst, is er sprake van non-conformiteit (art 7:17 BW).

Terug naar verkoper
Voor een beroep op conformiteit dient u terug te gaan naar de verkoper, teneinde deze in de gelegenheid te stellen het gebrek te verhelpen.

Kosten herstel
De reparatiekosten komen op grond van art 7:21 lid 2 BW voor rekening van de verkoper.

Geschillencommissie
Indien de garagist BOVAG-lid is, kunt u geschillen ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Stappenplan
Voor de juiste aanpak van de zaak adviseer ik u ons stappenplan 'klachten na aankoop' te gebruiken.