Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boete België, waar 120 km gereden mag worden, geflitst met 182 km p/uur, correctie 171 km p/uur

Vraag gesteld door Harun op 22 maart 2017

Ik heb vandaag via de post een dagvaarding ontvangen vanuit België, op 6 juni 2017 moet ik verschijnen bij de rechter. Was op 20-12-2015 geflits op de A2 richting Breda vanuit Antwerpen, toegestane snelheid 120 km p/u. Echter geflits met 182 km p/u en met correctie 171 km p/uur.

Heeft iemand ook zo'n dagvaarding opgelegd gekregen vanuit België. Indien er mensen zijn die in een gelijke situatie ooit is beland dan hoor ik graag.

-Hoe hiermee om te gaan/ hoe te handelen
-Is het verstandig om zelf naar de dagvaarding te gaan?
-Wat zal de rechter beslissen?
-Wat kan ik verwachten uit deze dagvaarding?

Indien de gestelde vragen beantwoord kunnen worden, hoor ik dat graag. Alvast bedankt.

Mvgrt,

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een dagvaarding uit België ontvangen vanwege een forse snelheidsovertreding (171 km/u waar 120 km/u toegestaan was). U dient op 6 juni 2017 voor de politierechter in België te verschijnen. U heeft hier een aantal vragen over.

Bij een snelheidsovertreding vanaf 30 kmu (buiten de bebouwde kom) volgt er altijd een rechtszaak. Minimale boete die rechter dan zal opleggen bedraagt € 60,- tot een paar duizend Euro's en een ontzegging van de rijbevoegdheid van 8 dagen tot maximaal 5 jaar.

U hoeft zich voor de politierechter in België niet te laten vertegenwoordigen door een advocaat. Mocht u die dag verhinderd zijn, geef dit dan tijdig aan (schriftelijk).

Treedt de rechter met open vizier tegemoet; geef aan wat de reden was voor deze forse snelheidsovertreding, betuig spijt en geef aan (mits van toepassing) dat u geen recidivist (veelpleger) bent, etc.

Meer informatie over verkeersboetes uit België vindt u op onze website.