Wie betaalt er voor schade door een los object op de snelweg?

Vraag gesteld door MrBoogie op 11 maart 2017

Ik reed in de auto van mijn zwager terug naar huis over de A9, toen ik vlak voor Haarlem een los liggend object niet kon ontwijken. Het was redelijk zwaar en heeft de auto flink beschadigd langs de gehele linker kant. De verzekeringen betalen niet uit en RWS wil niet zomaar de beelden vrijgeven om te achterhalen wie dit object achter gelaten heeft. Wat kan ik doen om RWS toch zover te krijgen deze beelden vrij te geven of op een andere manier de schade te verhalen op degene die het veroorzaakt heeft? Het was een behoorlijk gevaarlijke situatie en er is ook aangifte gedaan bij de politie. Die onderzoeken dit echter alleen verder bij hoge uitzondering.

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft met en gelende auto schade ophelpen door eem object, welke op de snelweg (A9) lag. De schade is niet verzekerd, en Rijkswaterstaat wil gen camerabeelden vrij te geven. U vraagt zich af hoe nu te handelen om de camerabeelden alsnog te verkrijgen, en/of de schade te verhalen.

Beelden RDW zijn in principe alleen bij ernstige ongeval of ernstige misdrijf opvraagbaar.

U kunt proberen de schade - afgevallen lading - te verhalen op het waarborgfonds motorvoertuigen. Naast getuige(n) dient u tevens aangifte te doen bij de politie. wellicht kunt u uw schade onderbouwen door melding in de media of verklaring RWS.

Meer informatie over het Waarborgfonds vindt u op onze website.