Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vignet Oostenrijk

Vraag gesteld door KeeCie op 4 oktober 2018

Mijn camper is technisch toegelaten tot max. 4000 kg. (F1 op k.bewijs). Is echter door RDW op max. 3500 toegelaten (F2 op k.bewijs) omdat ik in het bezit ben van een B-E rijbewijs. Bij controle van Asfinag in Oostenrijk een bekeuring gekregen van €240,- omdat ik een Go-box moest hebben. Moest betalen of blijven staan. In Oost. is F1 bepalend. Ik had een vignet tot max 3500 kg. Is hier juridisch iets aan te doen.

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft bij een controle op de Oostenrijkse tolweg een boete ontvangen van € 240, omdat u niet over het juiste tolvignet beschikte. U had een tolvignet voor voertuigen met een gewicht tot 3.500 kg, maar u had een zogenaamde 'Go-box' voor zwaardere voertuigen moeten hebben. U vraagt zich af of dit klopt en of er juridische mogelijkheden zijn.

Technische maximum massa / toegestane maximum massa
U heeft een camper met een ‘technische maximum massa’ van 4.000 kg (dit staat op het kentekenbewijs onder F1) . De ‘toegestane maximum massa’ voor de camper bedraagt 3.500 kg (dit staat op het kentekenbewijs onder F2). Meestal wordt bij import het gewicht naar beneden aangepast door de RDW, zodat de camper met een BE rijbewijs mag worden bestuurd (met een BE rijbewijs mag je een camper tot een maximum gewicht van 3500 kg besturen).

Wat is bepalend voor tol Oostenrijk
De vraag is nu of F1 (technische maximum massa) dan wel F2 (toegestane maximum massa) bepalend is voor welk vignet u in Oostenrijk moet hebben.

Op de website van de tolbox voor zwaarder voertuigen (de Gobox) is onder het kopje 'Tarife' informatie te vinden over de toltarieven en voor welke voertuigen deze geldt. Daar staat (als je rechtsboven de Nederlandse taal selecteert) het volgende:
3.5 t maximum toelaatbaar gewicht.

Op grond van deze voorwaarde lijkt F2 (toegestane maximum massa) bepalend te zijn. Ik adviseer u dan ook bezwaar te maken en te verwijzen naar deze tekst en een kopie van uw kentekenbewijs mee te sturen.

Wij hebben niet eerder signalen ontvangen van een dergelijke boete. Mogelijk is er in uw geval een menselijke fout gemaakt.

Wij zullen nog verder navraag doen. Als er aanvullende informatie is, dan zullen wij u daarover inlichten.

Mocht u bezwaar maken, dan stellen wij het op prijs stellen als u ons van de uitkomst op de hoogte brengt.

Meer informatie over tol in Oostenrijk vindt u op onze website.

 


***

 

 

 

Reactie van KeeCie:

 

 

Goedemorgen, Na in bezwaar te zijn gegaan tegen de bekeuring inzake een verkeerd vignet voor Oostenrijk heb ik vandaag de uitslag gekregen. De reactie van Asfinag op mijn bezwaar is dat er ten ONRECHTE een bekeuring van € 240,- aan mij is opgelegd en dat het bedrag binnen enkele dagen op mijn rekening zal worden terug gestort. Met hartelijke dank aan de juridische afdeling van de ANWB die mij lieten weten in mijn recht te staan en om bezwaar te maken bij Asfinag. Met dank.

 


***

 

 

 

Reactie van Marlijn van Gellicum:

 

 

Wat fijn te horen. En dank voor de terugkoppeling.