Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Garantie auto

Vraag gesteld door Michelverhoeven op 6 september 2017

Ik heb twee maanden geleden een auto gekocht bij een bedrijf. Zit geen bovag garantie op. Nu is mijn distributieketting kapot gegaan. De auto is gemaakt alleen de man van de garage wil geen garantie geven. En ik moet volgens hem 700 euro afrekenen. Maar volgend de wet heb ik recht op 6 maanden garantie. Hoe zit dit en wat moet ik doen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Twee maanden geleden heeft u bij een autobedrijf een gebruikte auto aangeschaft. Onlangs is de distributieketting gebroken. De garagist heeft u hiervoor een factuur van € 700 voorgeschoteld. Voorts wil de garagist geen garantie geven op de nieuwe ketting. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Levensduur distributieketting
Anders dan de levensduur van een distributieriem dient een distributieketting een autoleven lang mee te gaan.

Wettelijke garantie
Indien de ketting niet deugdelijk blijkt, kunt u zich beroepen op de wettelijke garantie (conformiteit art 7:17 BW).

Kosten reparatie
Op grond van art 7:21 lid 2 BW komen de kosten voor herstel voor rekning van de verkoper. De factuur van € 700,- dient derhalve voor rekening van de verkoper te blijven.

Garantie nieuwe ketting
U heeft op grond vand e wet een autoleven lange garantie op de ketting.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.***

Reactie van Michelverhoeven:

Hoe kan ik de verkoper zo ver krijgen dat hij de rekening betaald?***

Reactie van Michiel Claesen:

Ik ben ervan uitgegaan dat u de rekening vooralsnog niet voldaan hebt. Ofwel; indien de verkoper meent dat hij een vordering op u heeft, dan is hij diegene die actie moet ondernemen.

Retentierecht
Mocht uw auto nog bij de garagist staan, dan mag deze de auto achterhouden, totdat de factuur is voldaan. Mocht u niet tot overeenstemming komen met de garagist over desbetreffende kosten, dan zou u ervoor kunnen kiezen de factuur 'onder voorbehoud van alle rechten'te voldoen. Voordeel hiervan is dat u uw auto terug krijgt en vervolgens een zaak kan aanspannen, waarin u de onverschuldigde betaling terugvordert.

Zou u de betaling verrichten zonder voorbehoud of protest (op factuur laten vermelden door garagist!) dan heeft u er zodoende blijk van gegeven akkoord te zijn met de factuur.***

Reactie van Michelverhoeven:

Ik heb de auto al thuis staan en deze is gemaakt. Alleen ik heb de rekening niet betaald. Daar begint hij nu over te dreigen. Hij zegt dat factuur bij incasso en zijn advocaat ligt nu. Moet ik me zorgen maken als incassobureau aan de deur staat? Ik was niet van plan om te betalen in ieder geval.***

Reactie van Michiel Claesen:

Een incassobureau kan niet meer dan sommeren om tot betaling van de openstaande factuur over te gaan.

U heeft een dusdanig sterke zaak, dat ik mij niet kan voorstellen dat de garagist verdere actie zal ondernemen om betaling van de openstaande factuur af te dwingen.

Zover u dit nagelaten hebt, adviseer ik u een reactie terug te sturen, waarin u uiteenzet waarom u niet tot betaling zal overgaan(wettelijke garantie etc).