Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

bekeuring voor het gebruik van een geschorste camper op openbare weg

Vraag gesteld door Isette op 18 januari 2016

Tot mijn grote schrik ontving ik een stevige boete €916,00 !!! omdat mijn camper aangetroffen was op de openbare weg tijdens de schorsing. Op de aankondiging van deze bekeuring was geen datum ingevuld en alleen een adres. Gildeweg to nummer 54 in Nootdorp. Bij navraag bleek het te gaan om 15 juni. De camper was vanaf jan 2014 tm juli 2015 geschorst en was in onderhoud bij een garage in Nootdorp aan het ambachtshof. De garage eigenaar wist van de schorsing en dat de camper niet op de openbare weg mocht staan. Het cjib wist mij alleen te vertellen dat ik ten alle tijde aansprakelijk was en ik de boete moest betalen, mogelijk kon ik met de garage eigenaar tot een oplossing komen.... Ik vind echter dat mij deze overtreding niet verweten kan worden. Wel ben ik bij de gildeweg gaan kijken omdat mogelijk de camper voor een APK keuring was aangeboden. Gildeweg 54 bestaat echter niet, het hoogste huisnummer is 38!
De camper heeft een nacht voor de garage aan het ambachtshof gestaan. Natuurlijk heb ik bezwaar aangetekend, maar hoe nu verder als het bezwaar wordt afgewezen. Ik zal dan toch 916€ uit mijn mouw moeten schudden.

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een boete ontvangen omdat uw camper tijdens een schorsing is aangetroffen op de openbare weg. 

Als uw kenteken is geschorst, mag u met het voertuig geen gebruik maken van de openbare weg. Als uitzondering op deze regel mag u voor een Algemene Periodieke Keuring (APK) met uw geschorste voertuig naar het keuringsbedrijf rijden. Hierbij geldt ook de voorwaarde dat u op de dag van de keuring rechtstreeks naar het keuringsbedrijf rijdt en terug (naar het adres waar uw voertuig is gestald). In dit geval heeft de camper ook een nacht aan het Ambachtshof gestaan. 

U bent- zoals het CJIB ook al aangaf - inderdaad verantwoordelijk voor het voertuig in die zin, dat deze zich niet op de openbare weg mag bevinden tijdens de schorsing. Dit betekent ook dat u de boete dient te voldoen, wanneer het bezwaar wordt afgewezen. 

Mogelijk kunt u naderhand de garage-eigenaar aanspreken, maar dit kan alleen als deze niet volgens bewijsbare afspraken gehandeld heeft en deze nalatig is geweest waardoor u schade heeft geleden. 

Meer lezen over schorsen van het kenteken.