Het kenteken schorsen

De auto staat voor een langdurige reparatie in de garage, u hebt een oldtimer of bent een verzamelaar. In deze en andere gevallen kan het kenteken schorsen een oplossing zijn. Waarom?

Schorsen

Zodra je het kenteken van je voertuig schorst, ben je niet langer verplicht om het voertuig te verzekeren en is het voertuig niet meer APK-plichtig. Ook betaal je geen wegenbelasting meer. Het enige nadeel is dat de auto zich niet op de openbare weg mag bevinden, dus ook niet in het buitenland.

Je kunt schorsing van het kenteken aanvragen op het postkantoor of op de site van de RDW. Deze gaat in op de dag van aanvraag en duurt een jaar. De APK, verzekering en motorrijtuigenbelasting (MRB) kunnen hiermee voor een jaar worden geschorst. Deze periode kan eventueel worden verlengd.

Procedure van schorsing

Je kunt het voertuig schorsen bij het postkantoor of via de website van het RDW. Aan schorsing zijn wel kosten verbonden:

Voor personenauto's tot 15 jaar oud en bedrijfsauto's tot 15 jaar oud en onder de 3500 kg, betaal je het 'normaal tarief '. Voor alle andere voertuigen betaal je het 'laag tarief ' (met uitzondering van brom- en snorfietsen).

Het verlengen van een schorsing valt onder het 'laag tarief '. Aan het opheffen van een schorsing zijn geen kosten verbonden. Schors je een voertuig, binnen 1 jaar na het begin van de vorige schorsing, dan betaal je het hoogste tarief (schorsen binnen een jaar na ingangsdatum laatste schorsing). Dit hoge tarief geldt niet voor brom- en snorfietsen.

Schorsen laag tarief                                                                                       €   24,00
Schorsen normaal tarief                                                                                 €   73,00  
Schorsen brom- of snorfiets                                                                           €   11,00
Schorsen binnen een jaar na ingangsdatum laatste schorsing (hoog tarief) € 120,00

Duur van schorsing

Verstrijkt de geldigheid van de APK tijdens de schorsingsperiode, dan moet je de auto laten goedkeuren vlak voordat de schorsing afloopt. Je kunt bij de belastingdienst een ontheffing voor de motorrijtuigenbelasting aanvragen voor één dag. Op deze dag moet je de APK laten uitvoeren. Je mag dan alleen deze dag met de auto gebruik maken van de openbare weg om naar de keuring te rijden. Houd er rekening mee dat het voertuig vóór het rijden ook weer WA-verzekerd moet zijn.

De verzekering moet je apart stopzetten. Het kan raadzaam zijn de auto wel tegen brand, diefstal en dergelijke te blijven verzekeren.

Opheffing van schorsing

Voortijdige opheffing van de schorsing (dus binnen het jaar) is mogelijk, schorsingskosten worden niet teruggestort. Is de schorsingsperiode korter dan 1 maand dan ben je alsnog motorrijtuigenbelasting over deze maand verschuldigd.

Meer informatie:

Website van het RDW

parkeren-klein.jpg

ANWB Parkeren

Exclusief voor onze leden is er nu ANWB Parkeren. U betaalt achteraf en alleen voor de werkelijke parkeertijd. Registreer gratis!

Meer informatie
trouwe-ledenvoordeel-200x150.jpg

Trouwe-Ledenvoordeel

Op basis van de duur van je lidmaatschap ontvang je Trouwe-Ledenvoordeel. Hierbij geldt: hoe langer lid, hoe meer voordeel! Bekijk snel jouw voordelen.

Bekijk jouw voordelen
2015EHBO-kit_200_150.jpg

Cadeautje al gehaald?

Lever je oude lidmaat- schapspas in bij de ANWB-winkel en neem je cadeautje gelijk mee.

Zoek winkel
Garage beoordelingen

Garagereviews

Beoordeel je garage en maak kans het bedrag van je laatste garagebezoek van de ANWB terug te krijgen.

Beoordeel zelf