Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden met velgen door garage verwisseld met een andere klant.

Vraag gesteld door De Duinen op 11 december 2018

Mijn winterbanden en zomerbanden met velgen worden door mijn dealer gewisseld al naar gelang het jaargetijde. De banden en velgen die niet op de auto gemonteerd zijn, zijn in bewaring bij de dealer. Onze winterbanden met velgen werden drie weken geleden gemonteerd en omdat wij een week geleden een lekke band hadden, die niet meer gerepareerd kon worden, ontdekten wij dat wij niet met onze eigen banden reden maar met banden van een ander. Inmiddels is door de garage uitgevonden wie er met onze winterbanden en velgen rondrijdt. De garage wil de banden en velgen wisselen zodat iedereen weer met zijn eigen banden en velgen rijdt. Wij vinden dit een vervelende situatie omdat wij niet weten wat er de afgelopen weken met onze banden allemaal gebeurd is of niet. Met hoge snelheid over een stuk hout gereden, een gat in de weg, een noodstop etc. allemaal gebeurtenissen waardoor de banden sterk in kwaliteit kunnen teruglopen of erger beschadigd kunnen raken. Toen onze winterbanden / velgen in het voorjaar voor zomerbanden werden gewisseld waren die in topconditie. Eigenlijk zouden wij vier nieuwe winterbanden van de garage willen hebben in plaats van onze oude banden die in ieder geval drie weken of langer van alles kunnen hebben meegemaakt. Uiteindelijk rekent de garage aan ons kosten voor alle door haar verleende diensten en staat vast dat de garage de banden en velgen heeft omgewisseld.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Uw dealer blijkt per abuis uw winterbanden te hebben gemonteerd onder de auto van een andere klant en vice versa. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Hoewel de fout geheel toe te schrijven is aan de garagist, gaat het mijns inziens te ver om nu vier nieuwe banden te eisen, tenzij u kunt aantonen dat de andere klant van uw garagist schade heeft veroorzaakt aan uw banden.

Wel zou ik het gepast vinden, wanneer de garagist u op enige wijze tegemoet komt, door een deel van het gefactureerde bedrag ter zake de bandenwissel voor zijn eigen rekening te nemen.