Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

verschil tussen berm verlichting en mislicht (aan de voorkant)

Vraag gesteld door dhec op 25 augustus 2016

overdag rijd ik vaak met de verlichting aan die aan de onderkant van de bumper zijn in gebouwd, kleine spotjes van hooguit 4 cm groot.
Ik ging er van uit dat dat berm lichten zijn/waren, die ik gewoon overdag aan kon doen, om extra zichtbaar te zijn.
Ze verblinden de tegen liggers niet, ook zeker niet als het overdag is, en als het donker wordt schakel ik ze uit , en ga over op de gewone verlichting.
Nu heb ik begrepen dat, dat strafbaar is, en een boete van 100E kost.
Maar ik als ik s avond een beetje rondkijkt, zie ik bijna alle auto's met "mistlampen" en gewone verlichting aan rijden, of led verlichting etc. iedergeval meer dan 4 lichtbronnen.
Wat is nu de regelgeving hier omtrent ?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af wat de regels zijn qua dagverlichting bij auto's.

Dagrijverlichting
Is in 2011 ingevoerd op nieuwe automodellen. Deze verlichting - vaak bestaande uit led-lampen – verhoogt de zichtbaarheid voor het tegemoetkomend verkeer en levert zo een bijdrage aan de verkeersveiligheid. De verlichting gaat automatisch aan als de auto start. De achterlichten van de auto branden dan echter niet en daar zijn automobilisten onvoldoende op bedacht. Het is dus zaak bij slecht zicht of in tunnels de gewone verlichting in te schakelen.

Mistlicht
Mistlampen mogen alleen worden gebruikt wanneer het zicht ernstig wordt belemmerd. Ze produceren een zeer fel licht, wat in alle andere omstandigheden vervelend is voor andere verkeersdeelnemers. Vandaar dat de boete op het onterecht voeren van mistlicht ook stevig is: € 140.

Meer informatie over verlichting en de regels vindt u op onze website.***

Reactie van Brammert-volvoS80:

Er is een verschil tussen mistlampen en DRL verlichting. Dat laatste zijn voornamelijk led lampen in een apart vakje in de mistlamp. Deze branden naar beneden en bevorderd het zicht voof de bestuurder. Bermlichten gebruiken dezelfde leds. Het is dus absoluut niet een eenvoudige mistlamp, die zijn (en meer dan terecht) verboden om te voeren als er geen dikke mist hangt.