Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Reis en/of annuleringsverzekering afsluiten als je woonachtig bent in het buitenland

Vraag gesteld door Vinsobres op 8 mei 2015

Hallo,
Sinds enige jaren wonen wij permanent Frankrijk. Wij zijn nog steeds lid van de ANWB. Helaas blijkt het niet mogelijk te zijn om een reis of annuleringsverzekering bij de ANWB af te sluiten. Deze zijn voor vakantie's bedoelt en blijkbaar alleen af te sluiten voor leden die een adres in Nederland hebben. Nu gaan wij regelmatig vanuit Frankrijk naar Nederland (vakantie?) en zouden toch graag een reis en/of annuleringsverzekering willen afsluiten bij de ANWB. Waarom is nu feitelijk niet mogelijk? Wij hebben een Nederlandse bankrekening, dus dat kan de oorzaak niet zijn.

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

Dit is feitelijk niet mogelijk omdat verzekeraars dit in de voorwaarden hebben opgenomen. In de voorwaarden van de doorlopende reis- en annuleringsverzekering staat bijvoorbeeld dat er geen recht op vergoeding van kosten bestaat wanneer u niet (meer) in Nederland woont.

Een reisverzekering in het buitenland afsluiten behoort tot de mogelijkheden, maar dit kan erg prijzig zijn. Er zijn ook speciale internationale verzekeringen die bestemd zijn voor niet Nederlands ingezetenen. Nederlanders (of buitenlanders) die in het buitenland wonen en op vakantie gaan naar Nederland of elders in de wereld, kunnen een dergelijke internationale reisverzekering afsluiten.***

Reactie van DonLeo:

Allianz Global Assistance - Travel Risk Insurance is een verzekering voor niet-ingezetenen die goed geprijsd is. Te gebruiken voor "losse" reizen, dus geen doorlopende. Het is een verzekering voor m.n. medische kosten. Bagage, vertragingen, noodgevallen aan het thuisfront het zit er niet in of heel beperkt. De ziektekosten zijn toch wel de hoofdreden waarom je een verzekering wenst. Enige manco aan deze verzekering: onder de 70 zijn. We kunnen dus nog drie jaar op grote reizen.

Nu heb ik pas twee cursussen spaans achter de rug en wonen we pas een maand hier. Het volgende is dus met enig voorbehoud.
Flink gezocht. Mijn indruk: Buitenlandse verzekeringen (Spanje) zijn schofterig duur. Voor een rondreis Peru (2 pers.) ben je zo 900 euro kwijt. Daar bovenop de leeftijdsdiscriminatie. Geef je je echte leeftijd op, dan kom je zo op 1.600 euro. En ik zag geen vragen over je nationaliteit. Zou een Spanjaard ook dit soort waanzin bedragen moeten betalen.