Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ongeluk Belgie, dagvaarding, wat kan ik nu verwachten

Vraag gesteld door Martin van Goor op 22 november 2017

Goedemorgen,

Op 8 juli 2016 heb ik een ongeluk veroorzaakt met een fietser in Antwerpen. Aangezien dit de eerste keer was dat ik me in dit deel van de stad bevond was ik zoekende en was me er niet van bewust dat er een fietsstrook aanwezig was. Ik wilde links afslaan om te draaien op een andere rijbaan (eenrichtingsverkeer) en heb toen een fietser geraakt. Aangezien ik me hier in eerste instantie niet van bewust was ben ik doorgereden.

Bij een volgend stoplicht werd ik hierop geattendeerd door een mede weggebruiker en ben ik zo snel als mogelijk omgedraaid. Er waren op dat moment wegwerkzaamheden in de stad dus direct omdraaien was helaas niet mogelijk. Toen ik na zo’n 5-7 minuten weer op de plaats terug kwam was de fietser al verdwenen. Ik heb toen wel direct foto’s gemaakt en de blauwe lijn (politie Antwerpen) gebeld.

Maanden niks van gehoord totdat er begin dit jaar een agent aan de deur stond of ik mijn verklaring wilde geven. Dit heb ik gedaan en deze is weer verstuurd naar Belgie. Ik heb zelfs aangegeven dat ik eventuele schade zou willen betalen mits dit redelijk zou zijn daar de fietser bijna direct weer weg was.

Nu krijg ik een dagvaarding binnen van de Antwerpse politie en schrik ik behoorlijk. Ik direct contact gezocht met mijn rechtsbijstand en die kunnen niks voor me doen aangezien ik er mede van verdacht wordt doorgereden te zijn. Dit blijkt dus niet zo te zijn want ik was er niet van op de hoogte en ik ben omgedraaid. Wel kan ik me herinneren dat mijn Tom-Tom niet goed functioneerde waardoor ik in ‘paniek’ was.

De rechtsbijstand gaf aan dat ik terecht zou kunnen bij het Juridium alleen kunnen zij niks voor me betekenen daar zij alleen hulp bieden in NL.

Ik moet op 14 december verschijnen op de rechtbank en weet absoluut nu niet wat me te wachten staat. Wat kan zo’n zitting inhouden? Wat kan de straf zijn? Hoe moet ik mijn verweer doen?

Er staan 4 punten op waarvan ik verdacht wordt;
- Doorrijden na een ongeluk;
- Gebrek aan voorzichtigheid en voorzorg (zonder het oogmerk om een ander te verwonden);
- Door rood rijden (ik kan me dit niet voorstellen want dit doe ik nooit, of ik moet het niet goed gezien hebben);
- Geen voorrang verlenen aan andere weggebruikers

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

Op 8 juli 2017 hebt u een ongeluk veroorzaakt met uw auto in België. U hebt daarbij een fietser aangereden. Dat hebt u niet opgemerkt en bent doorgereden. Bij een stoplicht werd u daarop geattendeerd waarop u direct terug bent gereden naar de plek van het ongeval. De fietser was inmiddels al verdwenen. Daarop hebt u de politie gebeld. Vervolgens hebt u niets meer gehoord totdat er een agent voor uw deur stond waarbij u een verklaring kon afleggen. Dat hebt u gedaan. U ontvangt nu een dagvaarding om e verschijnen voor de rechtbank waarbij u wordt verdacht van het doorrijden na een ongeluk, gebrek aan voorzichtigheid en voorzorg, door rood rijden en geen voorrang verlenen aan andere weggebruikers. U schrikt daarvan en vraagt zich af wat te doen.

Ik kan me goed voorstellen dat u schrikt van een dergelijke dagvaarding. Als u een dagvaarding voor een rechtszitting ontvangt, bent u niet verplicht persoonlijk te verschijnen. Als u wel op de zitting aanwezig bent, kan dat de rechter wel een positieve indruk geven. Als u gaat kunt u persoonlijk op de dagvaarding reageren en uitleggen hoe dit zo heeft kunnen gebeuren. De rechter kan alle gegevens mee laten wegen in zijn oordeel. Verschijnen is altijd beter dan niet reageren/verschijnen. U kunt van tevoren daarom het beste even nagaan of u bewijs hebt die uw argumenten kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld getuigen die kunnen bevestigen dat u het ongeval niet opgemerkt hebt, en weldegelijk bent teruggereden nadat u op het ongeval geattendeerd bent, en dat dat blijk is van het zich niet ongeoorloofd van de plaats van het ongeval te hebben verwijderd. Als u echt niet ter zitting kunt verschijnen is het verstandig om in ieder geval schriftelijk te reageren en uw verhaal en de reden dat u er niet bent toe te lichten.

Verschijnt u niet dan wordt u bij verstek veroordeeld.***

Reactie van Martin van Goor:

Beste Marika Oliviera,

Ik heb foto's gemaakt toen ik terug ben gegaan waarop de datum en tijd staat genoemd. Deze staan op mijn IPhone opgeslagen en heb ik destijds ook als bewijs opgevoerd.

Ik ben sowieso van plan om te gaan, maar ik weet niet wat een straf zou kunnen zijn vanuit de rechtbank? Wat is realistisch in dit soort zaken? De schrik zit er namelijk inderdaad echt goed in en dit voelt absoluut niet fijn. Ik ken het Belgische recht niet vandaar dat ik benieuwd was of jullie me daarbij zouden kunnen helpen? Of welke instantie kan me daarbij helpen?