Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kosten vervangen distributieriem verhalen op verkoper (bovag)?

Vraag gesteld door G.A. op 3 november 2015

Hallo,

Wij hebben een maand geleden bij Autounit Woerden een Renault Megane Station gekocht uit 2013 met een kilometerstand van ongeveer 163.000 km.

Nu een maand later (vanwege een stuk in het ANWB blad van afgelopen maand), komen wij er achter dat bij deze auto bij 150.000 km de distributieriem vervangen had moeten worden en dit is niet gedaan. Helaas is ons dus een auto verkocht waarvan de regen en licht sensor het niet doet en waarvan de distributieriem vervangen moet worden. Bij elkaar is dit al meer dam €1000,-!

Valt dit nog te verhalen bij de verkoper? Wij hebben verder geen garantieprijzen bijgekocht (dit zou er toch niet onder vallen). Autounit Woerden is aangesloten bij de BOVAG.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Recentelijk heeft u een occasion gekocht uit 2013 met kilometerstand van 163.000 km. U heeft de auto gekocht zonder garantie. Nu blijkt dat de distributieriem al vervangen had moeten zijn. Voorts functioneert de regen- en lichtsensor niet. U vraagt ons wat uw rechten zijn.

Indien u een auto koopt bij een Bovag garage van € 4.500,- of meer dan heeft u recht op minimaal 6 maanden Bovag garantie, tenzij u uitdrukkelijk en schriftelijk van deze garantie afziet. Vraag is of u uitdrukkelijk en schriftelijk van de garantie heeft afgezien (zie koopovereenkomst).

Wanneer er geen sprake is van garantie, kunt u in sommige gevallen nog wel een beroep doen op de wettelijke garantie (conformiteit art 7:17 BW e.v.). Een en ander hangt onder meer af van de redelijke verwachting en de eigenschappen van het product en en de onderzoeksplicht.

Distributieriem
U mocht verwachten dat de distributieriem bij 150.000 km vervangen was, tenzij de verkoper u tijdens de onderhandeling hier op gewezen heeft. Heeft de verkoper dat niet gedaan, dan zal hij de distributieset kosteloos moeten vervangen.

Licht- en regensensor
Volgens mijn technische collega's is het nogal onwaarschijnlijk dat beide sensoren tegelijkertijd defect zijn. Het is aannemelijker dat de voeding of de zekering defect is.
Weliswaar betreft het een jonge occasion, toch ben ik van mening dat op grond van de hoge kilometerstand een beroep op de wettelijke garantie hier zal falen.

Wilt u meer informatie over 'klachten na aankoop, verwijs ik u graag naar onze webpagina: 'Stappenplan klachten na aankoop'.***

Reactie van G.A.:

Geachte heer Claesen,

Hartelijk dank voor uw uitgebreide antwoord.

De auto was boven de €4500,- wat zou betekenen dat wij automatisch de BOVAG garantie hebben. Echter, in de koopovereenkomst staat dat wij gekozen hebben voor "Small Service Pakket" (klant koopt auto zoals gezien en accoord bevonden zonder enig recht op garantie (handelsconditie)).
We hadden ook kunnen gaan voor de "X-Large Service Pakket" voor €1000,-, hierbij zat dan 6 maanden BOVAG garantie. Dat zou dus betekenen dat bij dit bedrijf je de BOVAG garantie bij zou moeten kopen?? Dat is in strijd met de voorwaarde dat een auto van boven de €4500,- automatisch BOVAG garantie heeft.

Het bedrijf heeft nu voorgesteld de distributieriem voor kostprijs (€450,-) voor ons te willen vervangen en de sensor gratis als service.
Echter, u geeft hier boven aan dat wij er op mochten vertrouwen dat de distributieriem bij 150.000 km vervangen zou zijn, tenzij de verkoper ons hier tijdens de onderhandelingen op had gewezen. Dit is niet het geval en heb ik ook aan het bedrijf aangegeven dat zij er niets over gezegd hebben tijdens de onderhandelingen. Kunnen wij alsnog afdwingen dat de vervanging kosteloos gebeurt? En op welke wettelijke regeling of rechterlijke uitspraak kunnen we dit baseren? Ik denk dat zij geen genoegen nemen met alleen de stelling dat zij ons hadden moeten informeren en daarom de vervanging kosteloos moet. Ik denk dat we moeten kunnen aantonen waar dit vastgelegd is.

Alvast bedankt voor de beantwoording!***

Reactie van Michiel Claesen:

Een Bovag aangesloten autobedrijf die een auto aanbiedt van boven de € 4500,- dient deze aan te bieden inclusief minimaal 6 maanden Bovag garantie. Daarnaast mag hij tevens een pijs vermelden zonder Bovag garantie. Indien een autobedrijf deze regel aan zijn laars lapt, kunt u hierover een klacht indienen bij de Bovag.

Distributieriem
De garagist dient de volledige kosten voor vervanging distributieset voor zijn rekening nemen. De distributieirem had immers al voor levering vervangen moeten zijn. De auto voldoet daardoor niet aan de redelijke verwachting die u van de auto zou mogen op grond van de inlichtingen van de verkoper,bouwjaar, kilometrage, koopprijs etc hebben (conformiteit ex art 7:17 BW juncto art 7:21 BW e.v.).

Dwaling
Tevens zou u zich op dwaling (ex art 6:228 BW) kunnen beroepen. Ofschoon u als koper een onderzoeksplicht heeft, had de verkoper op grond van zijn mededelingsplicgt/inlichtingenplicht u moeten wijzen op de  reeds gepasseerde vervangingstermijn van de riem, zker nu u ook nog eens expliciet hier naar gevaagt heeft.  Bij de juiste voorstelling van zaken had u de auto niet of niet tegen de deze koopprijs aangeschaft.