Een op naam gestelde brief met het aan bod om mijn oldtimer te kopen.

Vraag gesteld door FredS op 22 maart 2018

Goedemiddag,
Ik ben al ruim 20 jaar de trotse bezitter van een Citroën DS (oldtimer). In deze auto heb ik deze week een startonderbreker systeem laten bouwen. Om een geldig certificaat van deze beveiliging te maken zijn de gegevens van mij en mijn auto opgenomen door deze firma. Nu, twee dagen later krijg ik een op naam gestelde brief op mijn huisadres van de firma Loubann Cars, Mijlstraat 39, 5281 LJ Boxtel waarin zij aangeven dat ze hebben vernomen dat ik in het bezit ben van een Citroën DS, en dat zij er in geïnteresseerd zijn om deze van mij te kopen. Ik vind het heel toevallig dat ik deze brief nu ontvang terwijl ik in de afgelopen 20 jaar nog nooit zo'n aanbod heb ontvangen. Deze firma geeft aan dat zij RDW databases opkopen. Ik heb niemand toestemming gegeven om mijn gegevens te delen en ik vraag mij een paar zaken af.
1. Mogen deze gegevens zonder mijn toestemming worden gedeeld of bestaat er een database die voor dit soort bedrijven benaderbaar is?
2. Wat kan ik doen om mijn gegevens uit een dergelijke database te halen?
3. Welke gevaren loop ik, zijn hierover ervaringen bij u bekend?

Met vriendelijke groet,

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U heeft een startonderbreker systeem in uw oldtimer laten inbouwen, waarvoor uw gegevens en die van uw auto zijn opgenomen. U heeft een ongevraagd schrijven ontvangen van een firma die uw oldtimer wil kopen. U vraagt of dit zomaar mag.

Nee, dat mag niet zomaar. Het is niet duidelijk hoe de firma Loubann Cars aan uw gegevens is gekomen. Het lijkt dat dit door het bedrijf dat de startonderbreker uw gegevens heeft doorgegeven.

Zonder uw toestemming mogen uw persoonsgegevens niet worden doorgegeven voor een ander doel dan waar zij voor zijn gekregen. Het doel was om een geldig certificaat van de beveiliging te maken en niet om uw gegevens aan anderen door te geven voor bijvoorbeeld mailingsdoeleinden.

U kunt dit bedrijf en Loubann Cars verzoeken uw gegevens ten behoeve van mailings e.d. te verwijderen.

Ik weet niet welke gegevens de RDW beschikbaar stelt aan de firma Loubann Cars. U zou dit bij de RDW zelf kunnen navragen.

Bij ons zijn vooralsnog geen ervaringen over een dergelijke situatie.***

Reactie van nuijtmans:

Beste ANWB expert,

Recentelijk heb ik ook een vergelijkbare brief van Loubann Cars ontvangen - volledig geadresseerd op naam. In diverse fora van met name autoclubs voor klassieke automerken wordt hier ook melding van gemaakt.

Ik kan me niet voorstellen dat men hier gecharmeerd van is. Stel dat je een kostbare auto in de garage hebt staan, dan wil je niet dat de bijbehorende adresgegevens beschikbaar zijn voor derden.

Lijkt me een onderwerp dat u als grootste en belangrijkste vertegenwoordiger van de autobezitter - kunt neerleggen bij de RDW of - nog beter - bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Zeker in deze tijd van privacy en AVG.

Dank voor uw reactie.

Met vriendelijke groet,