Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Een op naam gestelde brief met het aanbod om mijn oldtimer te kopen

Vraag gesteld door FredS op 22 maart 2018

Goedemiddag,
Ik ben al ruim 20 jaar de trotse bezitter van een Citroën DS (oldtimer). In deze auto heb ik deze week een startonderbreker systeem laten bouwen. Om een geldig certificaat van deze beveiliging te maken zijn de gegevens van mij en mijn auto opgenomen door deze firma. Nu, twee dagen later krijg ik een op naam gestelde brief op mijn huisadres van een bedrijf. Zij schrijven dat ze hebben vernomen dat ik in het bezit ben van een Citroën DS, en dat zij er in geïnteresseerd zijn om deze van mij te kopen. Ik vind het heel toevallig dat ik deze brief nu ontvang terwijl ik in de afgelopen 20 jaar nog nooit zo'n aanbod heb ontvangen. Deze firma geeft aan dat zij RDW databases opkopen. Ik heb niemand toestemming gegeven om mijn gegevens te delen en ik vraag mij een paar zaken af.
1. Mogen deze gegevens zonder mijn toestemming worden gedeeld of bestaat er een database die voor dit soort bedrijven benaderbaar is?
2. Wat kan ik doen om mijn gegevens uit een dergelijke database te halen?
3. Welke gevaren loop ik, zijn hierover ervaringen bij u bekend?

 

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U heeft een startonderbreker systeem in uw oldtimer laten inbouwen, waarvoor uw gegevens en die van uw auto zijn opgenomen. U heeft een ongevraagd schrijven ontvangen van een firma die uw oldtimer wil kopen. U vraagt of dit zomaar mag.

Nee, dat mag niet zomaar. Het is niet duidelijk hoe de firma aan uw gegevens is gekomen. Het lijkt dat dit door het bedrijf dat de startonderbreker uw gegevens is doorgegeven.

Zonder uw toestemming mogen uw persoonsgegevens niet worden doorgegeven voor een ander doel dan waar zij voor zijn gekregen. Het doel was om een geldig certificaat van de beveiliging te maken en niet om uw gegevens aan anderen door te geven voor bijvoorbeeld mailingsdoeleinden.

U kunt beide bedrijven verzoeken uw gegevens ten behoeve van mailings e.d. te verwijderen.

Ik weet niet welke gegevens de RDW beschikbaar stelt aan de firma die u de brief schreef. U zou dit bij de RDW zelf kunnen navragen.

Bij ons zijn vooralsnog geen ervaringen over een dergelijke situatie.

 

Reacties

 

G. Bitter

Auteur - 30 december 2022

Ik heb zo juist ook zo brief ontvangen, er staat geen merk vermeld. Mijn vermoeden is dat het de verzekerings maatschappij is die de gegevens deelt. Mijn auto is niet actief maar wel verzekerd en net vernieuwd.