Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waarde auto bij een erfenis

Vraag gesteld door Lisa de Wit op 9 juni 2018

Mijn moeder is bijna 1,5 jaar geleden overleden. Zij was in het bezit van een auto. Voor de afwikkeling van de erfenis is de waarde van deze auto van belang, echter wordt deze waarde betwist. Via de ANWB koerslijst is een grove schatting gedaan over deze waarde. Er staat echter niet voor niets bij '* Zonder een auto gezien te hebben is een exacte waarde niet op te geven. Daarom werken wij in de Koerslijst met richtprijzen. Dit zijn gemiddelde prijzen, uitgaande van een auto in goede conditie en in goede staat van onderhoud.'
Mijn moeder reed nog tot het laatste moment, maar ze had soms moeite met het inparkeren (vooral in parkeergarages). Daarom zitten er nogal wat beschadigingen op de auto. Er is daarom ook een schaderapport gemaakt van de auto. Deze gaf aan dat de hoogte van de schade ongeveer gelijk is aan de waarde van de auto. Men zou dan kunnen stellen dat de auto 'economisch total-loss' is. Echter is hij technisch goed onderhouden, je kunt er nog prima mee rijden.
Wij zouden dan ook graag van willen vernemen wat het bedrag wordt bij een schadeclaim. Dit geeft volgens ons een goede weergave van de waarde. Mijn moeder was all-risk verzekert.

Ik zal op een rijtje wat gegevens van de auto neerzetten:
Peugeot 307 1.6 80KW XS, Bouwjaar september 2006. De auto heeft ongeveer 77.000 km gereden.
Auto heeft 5 deuren, een metallic lak en een Radio-cd speler. Er wordt via de ANWB koerslijst uitgegaan van een 'meeneemprijs' van €3.300.
De reparatiekosten volgens het schadebedrijf bedragen €3.038,42. Dit schaderapport is op verzoek beschikbaar.

Ik ben erg benieuwd waar u van uit zou gaan en hoor dat graag. Ik zou hier graag een duidelijke onderbouwing bij willen hebben, aangezien er dus gesteggel is over deze waarde.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een vraag over de dagwaarde van een auto. De dagwaarde is van belang in verband met een erfenis. U zou graag de waarde horen.

De waarde is zoals u aangeeft volgens de koerslijst 3300 euro. Daarbij wordt aangegeven dat deze waarde gebaseerd is op een aantal aannames. Deze worden bij de uitleg over de koerslijst aangegeven.

Een van deze aannames is :

  • Schadevrij: de auto is schadevrij, of de schade is zodanig hersteld dat de waarde niet wordt beïnvloed..

U geeft aan dat de auto schade heeft. Deze schade is door een schadebedrijf begroot op 3038 euro. Dat maakt dat de waarde die door de koerslijst wordt gegeven een waarde is van uw auto zonder deze schades.

Een auto is economisch total loss als de dagwaarde minus de schade minder is dan de restwaarde van de auto. De vraag is dus wat de waarde is van de auto op dit moment, dus met schade. Deze waarde kan niet met de koerslijst worden bepaald. Dit zal moeten worden vastgesteld door een expert die de auto ook daadwerkelijk ziet, bijvoorbeeld door CED of DEKRA.

Nadat de daadwerkelijke waarde is bepaald weet u of uw auto economisch total loss is. Gezien de hoogte van de schades is dit wel aannemelijk. De auto is immers total loss als de restwaarde hoger is dan 272 euro.

Meer informatie over de waarde van uw auto en total loss vindt u op onze website.