Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

niet op de hoogte gesteld over wok registratie?

Vraag gesteld door saj1983 op 4 oktober 2016

Goedenavond,

Ik heb een vraag aan u over een aankoop van een tweede hands auto.

Op 6 april 2016 heb ik samen met mijn vrouw een tweedehands auto met APK tot juli 2017 gekocht bij een auto handelaar in Soest. Hier gevraagd aan de eigenaar van de winkel of de auto geen schade verleden heeft gehad of andere vreemde zaken, hierop was volmondig, NEE, geantwoord, hier stond mijn vrouw bij. Wij hebben toen een testrit gemaakt en de auto voldeed aan alle eisen. Ik heb samen met mijn vrouw de auto goed bekeken op lag schade of spuitwerk en andere zaken zoals KM stand enz. alles klopte. Wij lazen in de advertentie dat er een aankoop keuring wel toegestaan was. Wij zagen hier vanaf omdat de auto precies voldeed aan onze eisen en wensen en alles klopte en wij hadden immer expliciet gevraagd of de auto een schade auto was of andere vreemde zaken had meegemaakt. Ook vanwege je anders bij elke auto wel een aankoopkeuring kan doen van 300 euro, dat zou enorm oplopen.

De koop ging door en hier bij ruilde wij onze oude auto in een peugeot 206 SW. Wij kregen hier 2250 euro voor en de auto die wij wilde kopen, een fiat bravo koste 8250 euro en zou ons dus een rest bedrag van 6000 euro te betalen.

Nu 6 maanden later willen wij onze auto kwijt vanwege een gezindsuitbreiding en de auto is te klein. Dus heb ik een mail gestuurd naar een dealer met wat de inruil zou zijn op onze fiat bravo. Tot onze grote schrik werden wij gebeld door de dealer met daarin het verhaal dat ze niks kunnen doen! De auto heeft een WOK status gehad ( 19 november 2013 ) en is er weer vanaf gehaald (5 mei 2014) met daarin een beslag op kenteken vanuit de politie. De auto is veel minder waard hierdoor of ten wel bij dealers NIKS meer.

Kortom... door de wok-status die nooit zal verdwijnen uit het systeem, ook niet na opheffing.

Vandaag 4 okt 2016 heb ik de handelaar gebeld met dit verhaal en ziet van alle schuld af. Hij vertelde mij dat hij ook niks wist en niet eens wist wat een WOK status was.
Wat kunnen wij hiermee doen?

Graag hoor ik uw mening.

Groeten

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft in april een tweedehands auto gekocht en daarbij expliciet geïnformeerd of de auto een schadeverleden had. De verkoper ontkende dit. Nu is gebleken dat er wel degelijk een schadeverleden is en dat de auto in 2013 een WOK-status heeft gehad. Het is daardoor lastig de auto voor een goede prijs in te ruilen of te verkopen.

Dwaling

Op basis van de door u verstrekte informatie kunt u stellen dat er in deze sprake is van dwaling. Bij dwaling wordt er een overeenkomst gesloten op basis van verkeerde informatie. Deze informatie moet zo belangrijk zijn dat als de koper het had geweten, hij de koop niet zou hebben gesloten of voor een aanzienlijk lagere prijs.

Wanneer is er sprake van dwaling?

Er is sprake van dwaling in een aantal situaties:

  • De verkoper geeft foute informatie
  • De verkoper zwijgt over een punt wat hij had moeten melden
  • De koper en de verkoper gaan uit van dezelfde onjuiste informatie

Als er sprake is van dwaling dan kunt u onderhandelen over een aanpassing van de koopprijs of de overeenkomst vernietigen. Bij vernietiging gaat men terug naar de situatie zo als deze was voor het sluiten van de koopovereenkomst:

  • de verkoper moet de verkoopprijs teruggeven
  • de koper moet de auto weer inleveren
  • het kenteken moet worden overgeschreven op naam van de verkoper
  • een eventuele inruil moet ongedaan worden gemaakt
  • als de inruil auto als is doorverkocht dan moet de inruilprijs worden terugbetaald

Als de verkoper niet meewerkt dan kan de overeenkomst per aangetekende brief vernietigd worden. In deze brief moet u aangeven op welke grond u gedwaald hebt, dat u de overeenkomst niet gesloten had als u de juiste informatie had en dat u daarom de overeenkomst vernietigt. U kunt hiervoor onze modelbrief gebruiken.